Leestijd: 3 minuten

Kant- of bootduiken in de kraamkamer van de regio.

We varen de haven uit. Op naar een duik in de Spiegelplas. Of ook wel ‘De Spiegelpolder’, een bekende duikplaats in Noord-Holland waar al vele jaren gedoken wordt. Je hebt verschillende mogelijkheden en elke duiker, van beginner tot technisch duiker, kan er terecht. Het is een mooie, vaak heldere, rustige plas met diepten tot 45 meter. Langs de oevers en in de ondiepere delen is het prachtig en vol vis en ander onderwaterleven.

 

De heipalen aan de noordoever vormen een kunstmatig rif. Je ziet er van alles: er leven palingen, baarzen, kreeftjes en met een beetje geluk zie je een wolhandkrab. Duikers uit de omgeving noemen de plas ook wel ‘de kraamkamer’ van de omgeving. Zoveel kleine vis, garnaaltjes en zoetwatermosseltjes zie je er in het voorjaar en vroege zomer. Verder is de Spiegelpolder een ideale stek voor een nachtduik. Je spot ’s nachts tientallen, zwemmende palingen.

 

Bootduiken

Vandaag zijn we met de boot op pad. Vanuit de haven aan de noordkant is het maar een kort stukje varen. Gerard van Technical Diving College weet precies waar hij ons dropt – hij is er kind aan huis. Niet alleen handig voor een goede ankerplek, maar ook weet hij door over het randje van de boot te kijken welk zicht je kan verwachten. We zakken naar zo’n 9 meter diepte en zwemmen rustig via de natuurlijke navigatie van diepte met de contouren van de plas mee. We mogen vandaag ‘driften’, de boot haalt ons op waar wij boven komen. De heipalen en grote betonnen blokken op diepte zijn prachtig goed te zien. Het is er onder de thermocline vaak wel wat koud, maar daarboven is het zicht weer wat minder. Het is altijd een keus, lekker warm of geweldig zicht. We doen vandaag van beiden een beetje. Met de boot zijn er veel andere mogelijkheden: verschillende wrakjes op zo’n 20 en 9 meter, een oefenplatform op 6 meter en een wrak van een woonboot op ongeveer 10 meter diepte.

 

Drie kantduikstekken

Kantduiken is in deze zoetwaterplas ook geen probleem. Je kan in het noorden te water via de duiksteiger van Natuurmonumenten. Je parkeert hiervoor op het Googpad (aan de noordkant van de plas) en loopt ongeveer 250 meter naar de steiger. Je duikt hier langs de oever en ziet dan tussen de heipalen en andere objecten veel leven. Ook rond de steiger is het vaak al druk met vis en andere usual suspects. Nachtduiken is prachtig.

 

Wil je echte afstanden afleggen vanaf de kant, dan ga je voor de kotter en het zeiljacht bij het strandje te water aan de oostoever van de Spiegelpolder. De kotter ligt op 15 meter diepte (300 graden) en het zeiljacht op 7 meter. Koers daarna westelijk op de steiger af. Je moet hiervoor wel 70 minuten onder water blijven.

 

Aan de zuidkant bij De Kooi is ook nog een mooi instappunt. De nog niet zo heel lang aangelegde zwemtrap geeft je goed toegang tot het water. Hier zwem je gemakkelijk richting het noorden naar de gewenste diepte: tussen 5 en 9 meter is het meeste te zien en volg je de oever heen en weer voor een mooie duik. In de zomer kan het hier zeer druk zijn met daggasten en zwemmers.

 

Kompas en zicht

Je kompas kan in de Spiegelpolder af en toe eens rare toeren uithalen. Het staal in sommige heipalen en andere objecten heeft serieus invloed op de werking van je kompas. Gebruik goede natuurlijke navigatie en houd je diepte goed in de gaten. Het zicht in de Spiegelplas is eigenlijk het hele jaar vrij goed. Alleen bij sterke zuidenwind is het sterk verslechterd.

 

Ga je zonder boot duiken of ga je ver uit de kant. Overweeg om een duikboei mee te nemen, zeker in de zomermaanden of mooie dagen. Zwemmers, zeilboten en suppers maken ook gebruik van de plas. Schiet zeker een boei op voor je omhoog komt, zodat je een veilige opstijging kan maken.