Leestijd: 3 minuten

Jos Broere werd overtuigend Nederlands en Open Nederlands Kampioen onderwaterfotografie. Met kop en schouders stak hij boven het deelnemersveld van dit kampioenschap uit. Goud in de categorieën visportret, groothoek en groothoek met model, brons bij het thema ‘ogen’ en een vierde plek met zijn macrofoto. Alleen was Jos er zelf niet bij tijdens de huldiging..

Met kop en schouders stak Jos Broere uit boven het deelnemersveld van dit kampioenschap. Goud in de categorieën visportret, groothoek en groothoek met model, brons bij het thema ‘ogen’ en een vierde plek met zijn macrofoto. Alleen was Jos er zelf niet bij tijdens de huldiging. De dinsdagnacht voor de uitslagenavond kreeg hij een herseninfarct en moest het verloop noodgedwongen thuis op de bank volgen. Zo kwam het dat Wilma, de echtgenote van Jos, steeds luider rinkelend van het eremetaal en zichtbaar geëmotioneerd heen en weer liep tussen zaal en podium. Jos werd intussen via WhatsApp op de hoogte gehouden; blij maar verdrietig tegelijk.

 

Achteraf geeft Jos toch even voorrang aan blijdschap. ‘Supervet resultaat,’ zo laat hij via een aan Wilma gedicteerde e-mail weten. ‘Ik had nooit gedacht dat ik in alle categorieën in de top vier zou staan. Ik wil ook iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen: Mieke Noordanus als model en buddy, en Wilma voor de vrijheid die ik heb gekregen om te kunnen oefenen. Daar gaat stiekem veel tijd in zitten.’

 

Spiegeling

Jos was al een jaar voor de wedstrijd met de voorbereidingen gestart. Ideeën en speciale technieken bedenken, en veel oefenen. ‘Visportret, macro en groothoek probeer ik altijd anders dan anders te fotograferen,’ vertelt Jos. ‘Voor het visportret koos ik een jonge snotolf. Om de foto op een andere manier te maken heb ik een simpele techniek gebruikt die ik heb gekregen van een bevriende Braziliaanse onderwaterfotograaf. De foto is gemaakt door een aluminium pijpje – gewoon in de bouwmarkt te verkrijgen – dat op de poort van de macrolens is gezet. Met mijn 3D-printer heb ik een hulpstukje gemaakt om de pijp zo recht mogelijk voor de poort van de macrolens te monteren. In het pijpje krijg je een weerspiegeling van de kleuren met een rond effect. De macrofoto is met dezelfde techniek gemaakt. Wat ik echt bijzonder vind is dat ik drie jaar op rij goud heb behaald in de categorie visportret.’

 

‘Voor de themafoto heb ik een creatieve oplossing bedacht,’ vervolgt Jos, die fotografeert met een Olympus OMD E-M1 in Nauticam onderwaterhuis. ‘Hiervoor heb ik een masker met een amandelvormige opening voor mijn poort geplaatst om de vorm van een oog te creëren, en daar doorheen allemaal oogjes in de eitjes van een zwarte grondel gefotografeerd.’

 

Bikkel

Voor groothoek met model had Jos Mieke Noordanus gevraagd. ‘Ze zei meteen “ja”, ook nadat ik erbij had verteld dat ze in bikini moest. Omdat Mieke geen model-ervaring had, zijn we in het zwembad begonnen met oefenen. En na een keer of drie begonnen we in het buitenwater. Intussen had ik ook al naar een locatie gezocht waar ik de foto kon maken die ik in mijn hoofd had. Ik heb voor de Loswal gekozen omdat het model daar gemakkelijk in en uit het water kan. Het is er lang ondiep. Dat is een voordeel omdat ik zo veel mogelijk omgevingslicht wilde gebruiken. Tijdens de oefenduiken op deze plek heb ik vooral gekeken hoe Mieke het mooist tot haar recht zou komen. Om haar zo goed mogelijk te laten uitkomen tegen de groene achtergrond heb ik gekozen voor een rode bikini, duikbril, snorkel, vinnen en nagellak. Mieke is een echte bikkel. Op de eerste wedstrijddag heeft ze ongeveer drie kwartier in water van dertien graden gelegen. Petje af: ik lag in mijn droogpak en had het koud!’

 

Ook het idee voor de categorie groothoek zonder model ontstond tijdens de voorbereidingen. ‘Arco de Man kwam met de suggestie om gewoon een kreeft als onderwerp te nemen,’ zegt Jos. ‘Tijdens een proefduik bij het Frans Kok rif zag ik een kreeft in een reefball zitten en dacht: “hier kan ik wel wat mee”. Ik heb mijn domepoort aan de zijkant in een gat gestoken en de flitser bovenop gelegd. Het effect was verbluffend: dit zou mijn wedstrijdfoto worden! Op mijn oefendag (de zaterdag voor de eerste wedstrijddag) ben ik met Mieke teruggegaan om de foto verder uit te werken. Hierbij heeft Mieke een flitser boven de reefball vastgehouden om zo de kreeft van bovenaf aan te lichten.’

 

Aan de ONK namen 88 fotografen deel die tezamen 450 foto’s hebben ingeleverd. Er waren acht kwalitatief goede inzendingen voor het ONK video. Met Jos gaat het intussen gelukkig weer beter. Hij is geopereerd en thuis aan het herstellen.

De winnende fotoserie van Jos Broere