Leestijd: 3 minuten

Wat als je maar liefst driehonderd vrouwelijke duikers, laat vertellen wat een ideaal vrouwenvest voor duikers moet hebben? Dan krijg je de Oceanic HERA. Een vest dat voor dames ontworpen is, niet een mannenvest dat is aangepast. Wij doken het water in met dit vest om te testen hoe dit vest duikt op zoete en zoute, diepe(re) en ondiepe stekken.

Allereerst, het trimjack ziet er stevig, comfortabel en stabiel uit. Het heeft genoeg D-ringen, heel veel opbergruimte en ruime loodpockets. Ook met een winteronderpak en (trilaminaat) droogpak is er voldoende ruimte voor veel lood, tot zo’n 9 kilo totaal. Dit is verdeeld over de geïntegreerde pockets voor en de pockets op de fles. In eerste instantie maak ik me een beetje zorgen om de ritsen op sommige plekken, maar deze zijn echt stevig en zolang je niet gaat proppen, gaat dat goed.


Afstellen

Alles zit op de goede plaats. De schouderbanden zijn nog verstelbaar naar meerdere posities, zodat de banden niet over de borstpartij hoeven te lopen. Dat is al fijn duiken. De buikband zit na even passen en meten goed. Deze kan je zo’n twintig centimeter verstellen en het lood valt mooi in de rondingen van je heupen. Dat is al winst, ten opzichte van de meeste vesten.

Ik kan mijn eigen lood (in het QuickLock® Release 4 (QLR4) gewichtsintegratiesysteem) makkelijk inklikken en ook snel weer los gooien. Zelfs met koude handen na de duik is het geen probleem. Functionaliteit en veiligheid worden dus ruim voldoende afgetikt, net als de kenmerken robuust, makkelijk aan en uit te trekken door de los te klikken schouderbanden en goed inzetbaar voor tropisch en koudwaterduiken. Stylish gaat misschien wat ver voor een trimvest, maar het ontwerp is wel subtiel zonder allemaal kleurtjes of schreeuwigere details.

Het trimjack heeft verder allerlei handige features, zoals een ingebouwde retractor en bevestigingspunten voor Spinner BC-messen. Metertjes, lampen en al het andere wat je graag bij de hand hebt, ruim je makkelijk op.

 

Onder water
Onder water gedraagt het vest zich heel goed en stabiel. Ik draai wat rondjes, hang wat op mijn kop, maak wat foto’s in moeilijke hoeken. De HERA blijft goed zitten en ik draai me soepel en zonder dat ik lucht echt voel verplaatsen naar posities die vaak lastiger zijn: zijdelings, op mijn rug in een soort cobra. Trimmen gaat makkelijk en snel. In een droogpak misschien niet het meest belangrijke kenmerk, maar aangezien ik graag ook natpak duik, let ik er altijd extra op. Je stijgt gecontroleerd op en zakt makkelijk af, zowel rechtstandig als liggend in trim. De deflator op de achterkant werkt ook perfect. Het vest heeft veel lift, en aan het oppervlak lig ik snel rechtop.

Wat opvalt is dat ik de buikband niet opnieuw hoef te verstellen op diepte. Als ik de specificaties nalees is dat precies waar Oceanic ook een gepatenteerde oplossing voor heeft: een dieptecompenserende verstelbare buikband. Je kan hem natuurlijk in beginsel verstellen en zorgen dat hij gewoon past, maar op diepte nog even verder strak trekken als alles comprimeert is niet nodig.

 


Grote hoofdzakken met ritssluiting

In het vest zitten grote zakken met ritssluitingen, die snel en gemakkelijk toegankelijk zijn. Met mijn hele dikke handschoenen is het net wat ingewikkelder, maar zeker goed te doen. Het is meer dan genoeg ruimte om een extra lamp, een extra masker, een snorkel en eventueel zelfs reel en boei in op te bergen. Mocht je alles aan D-ringen kwijt willen: ook geen probleem. Ze zitten overal.

Al met al een mooi vest voor vrouwen die graag een trimjack aanschaffen dat niet te zwaar is, lekker zit, snel aanpasbaar is op schouders, buik en heupen. Het is daarbij geschikt voor binnen- en buitenlandse duiken, trimt uitstekend met droog- en natpak en geeft veel stabiliteit, ruimte en is van goede, stevige kwaliteit.

Meer informatie