Leestijd: 2 minuten

Photoshoppen mag niet als je een foto inlevert voor het kampioenschap. Alleen effecten die je in de camera kunt instellen, zijn toegestaan.  

Locatie:

Deze foto is gemaakt bij duikstek Loswal in Zeeland. Het voordeel van deze duikstek is dat je hier via een steiger heel gemakkelijk te water kan gaan en het lang ondiep is. Er staat geen stroming en er is een zandbodem. Dit alles maakt het een geschikte plek voor het model om tijdens de voorbereiding te kunnen staan. Helaas was het op de dag van de fotosessie erg slecht weer, waardoor ik geen mooie zonnestralen in de foto heb.

 

Camera:

Deze foto is gemaakt met een Olympus OM-D E-M10 MKII camera (4/3″ Live MOS-sensor met 16,1 miljoen pixels). De lens is een Panasonic 7-14 millimeter groothoek. Camera en lens worden beschermd door een Nauticam onderwaterhuis met een bijpassende dome (bolle) poort. Voor de belichting heb ik twee Sea&Sea YS-D2 flitsers gebruikt.

 

Aanpak:

“Groothoek met model” is een van de categorieën voor de masters tijdens het Open Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie en –video. Dit jaar mocht de fotograaf creatief omgaan met het model en moest het niet per se een duiker zijn. Nadieh, een vriendin van mij, was hoogzwanger en dat leek mij een uniek gegeven om mooi te fotograferen. We hebben dit eerst een keer geoefend in het zwembad. Dit was puur om te kijken of het iets zou zijn. In die tijd was ze nog niet zo ver zwanger en toen lukte het redelijk om onder te blijven. In het buitenwater ben ik eerst onder water gegaan om de instellingen goed te krijgen. Toen de camera en flitsers eenmaal goed stonden ingesteld, kon Nadieh het koude water in. Daar hebben we zo’n half uurtje de tijd gehad om deze foto te maken, voordat het te koud werd en Nadieh teveel werd gekieteld door de aanwezige krabben.

 

Flitsers:

Ik heb voor deze foto twee Sea&Sea YS-D2 flitsers gebruikt met diffusers erop. Dat zijn witte kappen die het licht zachter maken en de lichthoek verbreden tot zo’n 120 graden. De flitsers stonden op ongeveer 20 centimeter aan weerszijden van de poort. Omdat we ondiep zitten en er (ondanks de bewolking) behoorlijk veel natuurlijk licht was, heb ik de flitsers op halve kracht ingesteld. Het flitslicht was vooral bedoeld om de felrode kleur van de jurk naar voren te laten komen.

 

Nabewerking:

Vanwege het effect van een zwartwit-foto met één enkele kleur, lijkt alsof de foto is nabewerkt. Maar nabewerking is in het Open Nederlands Kampioenschap niet toegestaan. In de Olympus zit een creatief filter genaamd “Selective Color”. Met dit filter kun je instellen dat slechts één kleur in de foto doorkomt. In dit geval heb ik in de camera het rood geselecteerd van de jurk die Nadieh droeg.

 

EXIF data:

Datum en tijd: 16 juni 2018 om 12.00u

Belichting:  1/125  sec bij f11

Lichtgevoeligheid: 400 ISO

Brandpuntsafstand: 7-14mm @ 7mm

Witbalans: AUTO