Leestijd: 8 minuten

Elf merfolk en twee fotografen maken een fintastische fotoreis door de Rode Zee. Dolphin House doet wat het belooft.

Dolfijn!!!

Over een verder lege Rode Zee klinkt een schrille kreet: ‘Dolfijn!!!’ Snel pak ik mijn spullen bij elkaar en stap overboord. Het zal toch niet? Ik zwem in een rustig tempo weg van de Big Blue en wacht of hij zich laat zien. Ineens word ik keihard ingehaald door een prachtig grijs beest. Hij was stiekem achterop geslopen en draait nu speels rondjes om me heen. Eerst maar goed eens kijken, dan foto’s maken. Hij geeft me van dichtbij een indringende blik terug. ‘Gezappt’ door een dolfijn, zo voelt dat dus.

 

Intussen zijn er een paar anderen bij gekomen zodat de dolfijn zijn aandacht kan verdelen. Geen alledaagse duikers maar snorkelaars met een grote vin aan hun voeten. Dolfijn lijkt geïntrigeerd door deze wezens die er een beetje uitzien als hijzelf maar ook weer niet. Eerst wordt Lisa van dichtbij besnuffeld. Een zinderende ontmoeting tussen mens en dier. Na een paar rondjes duikt Dolfijn naar de bodem waar we hem even zien rondscharrelen. Roept hij misschien zijn vriendjes en vriendinnetjes? Na een paar minuten stijgt hij kalmpjes op en richt zijn aandacht op Jamine, in monovin en mermaid top. De twee lijken elkaar te mogen. Er ontstaat een sierlijke dans tussen Jamine en Dolfijn die elkaars bewegingen spiegelen, kruislings passeren en stukjes in formatie zwemmen. En dan ineens is Dolfijn verdwenen. ‘Magie van de Rode Zee,’ zo verklaart instructeur Manu het fenomeen droogjes. ‘Je weet hier nooit wat je kunt verwachten.’ –RA

Red Sea Mermaid Safari

De Red Sea Mermaid Safari is een liveaboard in de Rode Zee speciaal voor ‘merfolk’. Naast fotoshoots is er genoeg tijd om te snorkelen of freediven, loungen, zwemmen of een duikje te maken. De harde wind houdt ons in de buurt van Hurghada waar we beschutting zochten achter Gubal Island, zo’n twee uur varen naar het noordoosten. Hier beschikken we over een weidse openwater studio met ondiepe zandbodems en twee rijen koraalrif waartussen we mooie, beschutte plekjes opzoeken voor fotosessies. Op de strandjes doen we bij zonsopkomst de beach shoots. Dat we daarvoor om kwart over vier in de ochtend onze kooi uit moeten, mag de pret niet drukken. De route brengt ons terug richting Hurghada via Shaab El Erg (Dolphin House), een grote, halvemaanvormige lagune waar we naast de dolfijn ook oog in oog liggen met drie adelaarsroggen. Het koraal is hier in betere conditie dan bij Gubal, hoewel we vanwege de wind niet aan de zeezijde van de riffen zijn geweest. De laatste twee dagen liggen we tussen de Giftun eilanden, praktisch voor de deur bij Hurghada en erg druk met dagboten. – RA

Op de dansvloer

Mermaiding is de term die wordt gebruikt voor zwemmen met een speciale zeemeerminstaart. Die bestaat uit een monovin met daar overheen een stoffen of silicone staartvorm. Deze staarten zijn er in allerlei kleuren, soorten en maten. De bijzondere kostumering is ook wat mermaiding zo leuk maakt! Zowel mannen als vrouwen kunnen merman of mermaid worden. Genderneutrale termen die worden gebruikt zijn ‘merpeople’ of ‘merfolk’.

 

In het water gebruiken we de dolfijnslag. Dat is een uitdagende manier van zwemmen die je sneller en wendbaarder maakt in het water. De dolfijnslag is een natuurlijke beweging waarmee je de grote rompspieren traint en de flexibiliteit van de rug en heupen verbetert.

 

Samen mermaiden is leuker dan alleen.

 

Als circusartiest heb ik altijd al een liefde gehad voor bewegingskunst, kostuums en fantasy. Vandaar dat mermaiding mij meteen greep toen ik er voor het eerst van hoorde. Na een les was ik meteen helemaal weg van het fijne gevoel om als een dolfijn door het water te glijden. Deze manier van zwemmen voelt zo moeiteloos en natuurlijk aan en het onderwater-zijn brengt veel rust en ontspanning. Ik kocht gelijk mijn eerste staart en al snel vond ik vier andere mermaids in Amsterdam. Het groepje groeide snel en we hebben het grootste plezier met om elkaar heen duiken, onderwater video’s maken en het uitwisselen van onze creatieve ideeën over onderwater topjes en accessoires.

 

Deze gemeenschapszin is voor een groot deel wat mermaiding zo populair maakt. Je passie delen met anderen is altijd leuk en samen mermaiden is leuker dan alleen. Je voelt elkaar op een unieke manier aan onder water. We anticiperen op elkaars bewegingen en het zwemmen, draaien en duiken voelt door deze connectie een beetje als samen dansen op de dansvloer. Vandaar dat je mermaids vaak samen aantreft in een kleurrijke school of zoals wij het noemen: een ‘pod’. Deze inclusieve gemeenschap is altijd blij om nieuwe merpeople te verwelkomen, dus schroom niet om hierin te duiken! – LE

MY Big Blue

Het is even schrikken voor de crew van de Big Blue, het schip van Pharaoh Divers. Geen flessen maar kleurrijke staarten, geen neopreen pakken maar sierlijke tops en geen maskers maar tiara’s voor in het haar. De Big Blue die Dive and Travel voor ons had geboekt is een ruim, stabiel schip van 38 meter lang en 7 meter breed met in totaal 14 hutten. 2 hutten zijn geschikt voor duikers met een beperking. Er zijn een gezellige lounge met tv, een eetzaal, loungehoek buiten en een zonnedek. Op het duikdek zijn de stations gemarkeerd met nummers die overeenkomen met het kamernummer. De vriendelijke crew van de Big Blue reageert wat onwennig op het mermaiden. Terwijl ze wel wat gewend is want de Big Blue biedt ook de mogelijkheid voor technisch duiken naar diepe wrakken en riffen. Maar dat is met flessen of rebreathers, niet met staarten. – RA

 

Spaanse danseres

Als je dan toch een hele week op een boot in de Rode zee doorbrengt, dan mogen voor het merfolk met een duikbrevet een paar duikjes niet ontbreken. Een van onze duiken maken we op Dolphin House aan de binnenkant van het rif. Hier zwemmen we over een zandbodem vol leuk leven. Zo zien we al vrij snel een blauwgestippelde rog en af en toe lijkt het alsof het zand beweegt als zich weer een mooie platvis verplaatst. Een grote murene laat zich van dichtbij zien en overal vind je kleine soorten vis. Een groepje pijlinktvisjes blijft mooi in formatie op afstand staan. En ook hier zien we de prachtige koraalduivels en een groot aantal soorten vlindervissen. Naast de koralen komen we een mooie anemoon tegen met anemoonvisjes erin. Veel mensen noemen ze nu ‘Nemo’s’. Ook de vele soorten juffertjes blijven leuk om te bekijken. Sommige soorten verschuilen zich steeds tussen het koraal en andere blijven juist boven het rif om je te laten weten dat je bij hun kroost vandaan moet blijven.

 

Een nachtduik blijft altijd weer spannend. In de schemering jezelf klaarmaken en dan gewapend met lampen afdalen om te kijken wat er in het donker te zien is op het rif. We zijn niet de enige duikers in het water, maar we kunnen rustig de bundel van de gids volgen. Hij laat ons kennismaken met de dieren die zich overdag niet laten zien maar ‘s nachts gebruik maken van de beschutting van het duister. Zoals de veersterren en de krabbetjes die overal tussen het koraal zitten, op zoek naar een lekker maaltje. De vissen die normaal overdag actief zijn, zie je nergens. Of ze liggen te slapen op het rif, gehuld in een slijmcocon. De koraalduivels zwemmen een stukje met ons mee en ze blijven ook ’s nachts prachtig. De masker kogelvissen hebben hun zonnebril afgezet en zijn nu egaal grijs van kleur: mooi om te zien hoe sommige dieren er in de nacht anders uitzien dan overdag. Als toetje vinden we een Spaanse danseres. Dat is een prachtige, rode naaktslak die rustig over de zeebodem kruipt. We moedigen haar niet aan voor ons te dansen, onze nachtduik is zo al helemaal geslaagd!

 

Vereerd als ik ben, kan ik deze dans onmogelijk afslaan.

 

Op een plek waar het koraal tot net onder het wateroppervlak komt, zien we vanaf de boot een paar adelaarsroggen voorbij komen. ’s Middags tijdens het snorkelen zweven ze ineens voorbij. Ze hebben geen enkele haast en ik kan in alle rust genieten en foto’s maken van deze prachtige dieren. Ze zien geen bedreiging in ons kleine groepje. Misschien omdat we geen bellen blazen? Ze komen gewoon nog een paar keer terug om gedag te zeggen. Geluidloos zweven ze vlak langs ons heen en zijn ook weer in een oogwenk verdwenen. Het zijn de momenten waarop je beseft hoe bijzonder het is dat deze prachtige natuur zo dichtbij is. – MS.

 

Gelukkig weerzien

In 2021 kwam ik voor het eerst in contact met een familie wilde dolfijnen. Dat was in een baai op Corsica. Het was een unieke ervaring en mijn eerste kennismaking met de onderwaterwereld. Als kind had ik watervrees en droomde ik dat ik verdronk. Desondanks raakte ik net zoals veel kinderen van mijn tijd gefascineerd door de kleine zeemeermin. Ik wilde ook een zeemeermin worden zodat ik niet meer bang hoefde te zijn.

 

Veertig jaar later overwon ik heel wat van mijn angsten en kon ik na een gendertransitie eindelijk mezelf zijn. Jamine de meermin zag het licht en dook de wondere waterwereld  in. Dat eerste contact met die familie dolfijnen gaf me de geruststelling dat ik met mijn leven de juiste koers had genomen. Het leek toen zelfs alsof ik een knipoog kreeg van één van de dolfijnen. Zo van: “Jij bent hier welkom.”

 

Ik besloot mijn oude kinderwens vorm te geven. Ik deed in een snel tempo de freedive en mermaid opleidingen bij SSI. Ondertussen twee jaar verder ben ik SSI Mer(maid) instructeur. Met mijn zeemeerschooltje bij De Flippers in Leuven (België) wil ik mensen die zijn gebeten door de ‘zeemeerkriebel’ helpen om hun dromen waar te maken. Op dezelfde manier waarop De Flippers mij hebben geholpen om mijn droom waar te maken.

 

De Mermaid Safari in de Rode Zee is één van de prachtigste momenten die ik in mijn jonge vrouwenleven heb kunnen meemaken. Twee jaar na mijn eerste ontmoeting met dolfijnen, krijg ik weer de kans om in interactie te gaan met een dolfijn die uit het niets opduikt. Even lijkt het of de dolfijn die me destijds in Corsica een knipoog gaf me was gevolgd.

 

Op dag vier van de safari hadden we een fotoshoot gepland met een parachute. Net op het moment dat we zouden beginnen, komt er een grijze dolfijn uit het blauw. Half in outfit springen we in het water en laten de parachute voor wat hij is. Ik twijfel niet lang en duik met mijn monovin naar beneden, waar ik niet lang hoef te wachten op een gelukkig weerzien. Flipper komt al gauw naar me toe en draait om me heen. Vereerd als ik ben, kan ik deze dans onmogelijk afslaan. Een eindeloos durend moment waarop ik me één kan voelen met dit bijzondere wezen en de omgeving waarin we ons begeven. Eén met het water. We buitelen en dartelen om elkaar tot ik naar de oppervlakte moet om adem te happen. Maar Flipper blijft nieuwsgierig en zo kan ik meermaals onderduiken en het contact vasthouden. We zwemmen onder, boven, voor en achter elkaar aan. Tot het moment waarop Flipper me een laatste keer in de ogen kijkt en verdwijnt in het diepe blauw. Terugkerend naar de oppervlakte bevind ik me in een staat van eeuwige dankbaarheid voor dit moment. Deze nu legendarische herinnering staat voor eeuwig op mijn net- en hartvlies gebrand… – JDW

__________________________________________

EGYPTE is een populaire duikbestemming omdat het slechts een paar uur vliegen is naar het land aan de Rode Zee. Het is de meest dichtbij gelegen bestemming met koraalriffen.

REIS: Wij vlogen met Corendon vanaf Amsterdam in vijf uur rechtsreeks naar Hurghada. Een visum is verplicht en kun je op de luchthaven aanschaffen. Opvang op de luchthaven was tiptop geregeld. Vanaf de luchthaven duurt de transfer naar de haven een half uurtje.

BESTE REISTIJD: Egypte heeft een woestijnklimaat met warme zomers en koele winters.  De maanden maart tot en met april en september tot en met oktober hebben de meest aangename temperaturen (25 tot 30 graden). Neem warme kleding mee voor de avond.

INENTINGEN: Niet verplicht, wel aangeraden. DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). www.reisvaccinaties.nl.

ELEKTRICITEIT: 220V, geen verloopstekker nodig.

VALUTA: Egyptische Pond. Bankpassen en creditcards worden algemeen geaccepteerd. Houd contant (klein)geld bij de hand voor fooien. Aan boord van de Big Blue kun je alleen met contant geld betalen (prijzen ook in Euro’s).

VEILIGHEID: Lees voor je vertrekt het actuele advies van de rijksoverheid op www.nederlandwereldwijd.nl.

TAAL: Arabisch, Engels.

SOORT DUIKEN: Bootduiken, nitroxduiken, technisch duiken. Geschikt voor alle niveaus.

Deze reis is mogelijk gemaakt door Dive and Travel, www.diveandtravel.nl

 

Meer informatie

MY Big Blue: mybigblue.com

Mermaiding en onderwaterkunsten, workshop of boeking: www.LisaElvee.nl

De Flippers Leuven: flippers-leuven.be