Leestijd: 2 minuten

‘Mermaiding’ is een serieuze hobby waarbij (voornamelijk) vrouwen een zeemeermin personage aannemen. Zo ook Mermaid Chrystel; in het dagelijks leven Marijke Pie. Er zijn niet veel echte portretfoto’s van een zeemeermin. Nadat we elkaar bij een vereniging voor beroepsfotografen leerden kennen, besloten we een meermin-shoot te doen. Gewoon voor de lol!

Locatie

Zwembad in Vaassen. Recreatiebad: 32o C, 1.20m diep.

 

Camera

Canon 5D MKII, fullframe sensor, groothoek zoomlens Canon EF17-40 F4 L USM, Ikelite onderwaterhuis, drie flitsers, verlengkabel, slavesensor en een achtergronddoek.

 

Aanpak

Organisatie en voorbereiding van de opnamedag zijn nog het meeste werk. Zwembad en assistenten regelen, achtergronddoeken die groot genoeg zijn, en het moodboard bespreken met daarop voorbeeldposes, accessoires en de sfeer die we zoeken. Vooraf heb ik veel overleg met Marijke. Eenmaal in het zwembad is er veel communicatie met de flitsassistenten en het model. Marijke heeft naast een duikbrevet ook haar freedive-brevet en kan gelukkig lang onder water blijven. Ze poseert afwisselend en wij veranderen met haar mee van positie.

 

Licht opstelling

Bessel staat achter het achtergronddoek en bedient een Ikelite DS125 met slavesensor. Marco staat op twee à drie meter afstand iets schuin voor mij en richt een DS160 op het hoofd van Marijke. Ik heb op de camera ook een DS160. Alle flitsers staan ingesteld op ongeveer half vermogen, maar dit wordt per positie aangepast.

 

Nabewerking

Ik begin altijd met de lensprofielcorrectie en camerakalibratie in Lightroom. Daarna de witbalans aanpassen en bij deze foto een kleine correctie in de zwarte en witte tinten (illustratie 1). In Photoshop worden de voegen van de tegels weggewerkt en een kleine plaatselijke kleurcorrectie gedaan. De hele foto is vervaagd en met een masker heb ik de zeemeermin en het oppervlaktewater weer ‘teruggepoetst’ (illustratie 2). Aan de rechterkant van de foto heb ik er een stuk aangeplakt en links wat weggehaald, want ik vond de staart te krap in beeld. Vervolgens de vouwen en rimpels in het achtergronddoek aangepast, met doordrukken en tegenhouden de anatomie van de zeemeermin iets geaccentueerd, zweefvuil weghalen (ja, ook in een zwembad) en een retouche (hier voornamelijk kleuren opfrissen). Daarna de kleurzweem aangepast (dekking op 37%) en als laatste in Nik Software een Glamour Glow en Classical Soft Focus filter over de foto geplaatst met de dekking op 50%.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: RAW
Bestandsgrootte: 25,7 mb
Datum en tijd: 29 december 2014 10.52
Belichting: 1/60 sec bij f 7.1
Belichtingsprogramma: handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 250
Brandpuntsafstand: 17mm
Witbalans: automatisch