Leestijd: 3 minuten

Robuust en gaat duik na duik mee.

De Oceama Kaiman is een van de nieuwste duiklampen van dit merk. We nemen hem een weekje mee naar vulkanisch, onherbergzaam, rotsig Madeira. Waar de octopussen in holletjes schuilen, en grotjes en swim throughs deel zijn van elke duik.

 

De 4000 lumen lamp heeft variabele focus van 5 graden spot tot 70 graden breed. Deze verstel je traploos door de lampkop te draaien. Het is even wennen, maar na boven water een paar keer het gevoel te hebben ervaren is het onder water simpel en snel te doen. Er is eigenlijk geen kans het fout te doen, waarbij je bijvoorbeeld iets anders los zou kunnen draaien en je zo de lamp vol laat lopen… met vertrouwen verstel ik alle duiken continu de spot naar een brede lichtbundel en terug.

De Kaiman heeft een ledlamp met twee dimstanden (100% en 50%) en een SOS-knipperstand.  Wat onder water meteen opvalt: 4000 lumen is een bak licht, daar heb je onder water een zonnebril bij nodig. Ik verblind direct iedereen die mijn kant uitkijkt. Snel naar de 50% spot stand, die over het algemeen meer dan genoeg is. De lamp is voorzien van een lithium-ion accu en heeft een brandtijd tot 2 uur (op deze 50% dimstand). De accu is oplaadbaar door de dop aan de achterkant los te schroeven en met de meegeleverde USB-C-kabel te laden. Ook zit er een laadbeveilging op waardoor hij niet overladen kan worden. Door de beveiliging tegen overhitting is deze lamp ook boven water te gebruiken. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld in of uit het water gaan bij nachtduiken, op plekken waar je even licht nodig hebt. Deze lamp geeft dan genoeg licht om je omgeving te laten denken dat het zeer lokaal dag is.

 

Onderwater is de lamp, zoals gezegd, makkelijk te bedienen. Aan en uit gaat in een knip. De lamp is tot 100 meter diepte getest op waterdichtheid. Daar ben ik niet geweest, maar de knop werkt ook op diepe duiken (tot 40 meter) en onder moeilijkere omstandigheden nog vlekkeloos. Het draaien van spot naar bredere stand is op diepte wat zwaarder, maar niet onoverkomelijk. Tijdens de duik in de grot is het goed mogelijk om met de spotstand goede signalen te geven aan de mededuikers. Als cameralamp is het ook een prima back-up, of om als tweede lamp even bij te schijnen of een grote(re) spot te creëren rond een onderwerp. Alleen de 100% brede stand geeft bij minder zicht wat ‘mist’, maar het is een minimaal nadeel en snel te verhelpen.

 

De lamp is ongeveer zo lang als de korte kant van dit magazine en de lampenkop heeft een diameter van 6,2 centimeter, het handvat heeft een doorsnede van 3,5 centimeter. Daarmee ligt hij lekker in de hand, met en zonder handschoenen. De behuizing van de lamp is gemaakt van hard geannodiseerd vliegtuigkwaliteit aluminium, het glas is gehard veiligiheidsglas. De Oceama Kaiman weegt ongeveer 640 gram, wat misschien voor lichtgewicht reizen wat zwaar is. Hij wordt geleverd inclusief nylon tas met ritssluiting en polskoord.

 

Meer informatie.