Leestijd: 2 mins

Laatst had een duiker onder de Zeelandbrug een paar benauwde momenten. De inflator van zijn trimjack bleef hangen waardoor hij tegen de onderkant van het betonnen brugdeel tussen de pilaren werd gedrukt. Nadat de inflatorslang was losgetrokken en het vest ontlucht, was er nauwelijks genoeg drijfvermogen over om veilig aan de kant te komen.. Onderhoud dus je trimvest! Dat voorkomt lekkages en zorgt ervoor dat deflators en inflators goed blijven werken.

Wat doe je zelf?

Spoelen van het trimvest is essentieel om het in een goede conditie te houden. Spoel je trimvest na elke duik af met leidingwater. Zeker na een duik in zeewater is het belangrijk om dit grondig te doen. Zout heeft een bijtende werking op de materialen waarvan je trimvest is gemaakt. Zout werkt door, ook als het trimvest opgedroogd is. Spoelen na een duik in het zwembad is zo mogelijk nog belangrijker. Chloor heeft een nog verwoestender effect dan zeewater. Spoel ook de ventielen goed met leidingwater zodat vuil, zout of chloor ook daar zijn verwijderd. Dit voorkomt lekkage op de membranen. Spoel niet alleen de deflators, maar ook de inflator grondig.

  • Spoelen van het trimvest is essentieel om het in een goede conditie te houden.
  • Spoel niet alleen de deflators, maar ook de inflator grondig.

In het trimvest zit lucht, maar zoals je misschien hebt gemerkt zit er ook vaak water in. Laat het water uit je trimvest lopen. Zout of chloor kan de binnenzijde van je trimvest beschadigingen en lekkages veroorzaken. Verwijder het water in je trimvest door het vest op te blazen via het mondstuk van de inflator. Houd het trimvest ondersteboven en laat het water eruit lopen door de ribbelslang. Herhaal dit tot er geen water meer in het vest zit. Doe dit na elke duik zodat je het trimvest ook aan de binnenkant zo droog mogelijk houdt.

 

Het is verstandig om je trimvest met regelmatig grondig te reinigen. Doe dit ongeveer om de 10 duiken of na je vakantie. Doordat er water in het trimvest komt, zijn er ook allerlei organismen en bacteriën aanwezig. Daardoor vergaat het trimvest langzaam. Grondig reinigen voorkomt dit. Hier zijn speciale reinigingsmiddelen voor op de markt; bijvoorbeeld BC-Life van Mcnett en BCD-Cleaner van Trident. Grondig schoonmaken doe je zo:

  • Vul je trimvest voor 1/3 met water
  • Voeg ca. 4 dopjes reinigingsmiddel toe
  • Schud het trimvest flink
  • Laat het water via één van de deflators of via de inflator weglopen
  • Hang het trimvest aan een hanger te drogen. Blaas een beetje lucht in het vest, voldoende om te voorkomen dat de luchtkamers aan elkaar plakken.

  • Houd het trimvest ondersteboven en laat het water eruit lopen door de ribbelslang.
  • Voorkom dat de luchtkamers aan elkaar plakken.

Wat laat je doen?

In de praktijk blijkt dat onderhoud van het trimvest makkelijk wordt vergeten. De duiker komt pas in actie als er problemen zijn en de monteur nodig is. De ventielen zitten dan vaak al muurvast, waardoor de hele inflator-unit vervangen moet worden. Met een regelmatige servicebeurt van het trimvest kun je dit voor zijn. Tijdens de servicebeurt demonteert de monteur de inflator en maakt deze schoon. Alle o-ringen worden vervangen. Ook de deflators worden gecontroleerd en schoongemaakt. De monteur doet een druktest op het vest om te kijken of er geen lekkages zijn op ventielen of naden. Daarna kun je weer een jaar op het trimjack vertrouwen. Mits je zelf ook goed voor je trimvest zorgt!