Leestijd: 2 minuten

Het Open Belgisch Kampioenschap voor onderwaterfotografie en -videografie (afgekort OBK) is een internationale wedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd. In de oneven jaren is het alleen een shootout waarin de deelnemers op dezelfde dagen en dus onder dezelfde omstandigheden hun foto’s maken. In de even jaren is er daarnaast een festival. Daarvoor kunnen foto’s worden ingestuurd die de fotograaf waar ook ter wereld heeft gemaakt. De categorieën van het festival zijn dezelfde als die voor de shootout: groothoek, groothoek met model, macro, visportret en thema. Dit jaar was het thema zwart/wit en dat leverde prachtige foto’s op!

De bekendmaking van de winnaars – de Belgen noemen dat plechtig: “proclamatie” – met prijsuitreiking in Oostende was de spreekwoordelijke kers op de taart voor de organisatie. In cultuurcentrum De Grote Post (met een grote bioscoopzaal) werden alle films en digirama’s doorlopend geprojecteerd, was een aparte projectie van alle shootout foto’s en een tentoonstelling met alle inzendingen van de festivalfoto’s. Marc Vermeiren zette een schitterende show in elkaar en er waren tevreden gezichten, zowel bij het organiserende team als bij de vele deelnemers uit binnen- en buitenland. In het kort: een mooie afsluiter voor een wedstrijd die ondertussen de crème de la crème van de Vlaamse en Nederlandse onderwaterfotografen en -videografen aan de start kon brengen!

 

Eer

Gemeten naar het aantal deelnemers zit het OBK in de lift. Voor deelname aan het fotofestival hadden zich 7 junioren en 16 masters ingeschreven. Er waren 9 inzendingen bij de digirama’s (een doorlopende slideshow op muziek). De organisatie ziet hierin een teken dat er toenemende interesse is om aan het OBK deel te nemen, ook al worden er (net als in Nederland) geen prijzen in de vorm van duik-/fotomateriaal of reizen meer vergeven. De eer volstaat. Bij de winnaars onder de junioren kwam opnieuw dezelfde naam naar voren als bij de shootout, namelijk Nadieh Schellekens die er met de eerste plaats vandoor ging. Op de tweede plaats eindigde heel verdienstelijk Anouschka Mornie, met op de derde plaats Frank Nuijens. Bij de masters haalden de Nederlanders Janny Bosman en Arco de Man top 10 plaatsen in de categorieën groothoek (zilver voor Janny), groothoek met model, macro en visportret. Raymond Wennekes haalde een 6e plaats in de categorie zwart/wit. In het eindklassement werden plaats 1 en 2 ingenomen door dezelfde namen als bij de shootout, namelijk Filip Staes en Luc Rooman. Het podium werd vervolledigd door Dennis Vandermeersch. Filip zal in november namens België uitkomen op de CMAS Wereldkampioenschappen onderwaterfotografie in La Paz, Mexico.

  • Foto: Gino Symus
  • Foto: Luc Eeckhout
  • Foto: Rudy van Geldere
  • Foto: Filip Staes
  • Foto: Raymond Wennekes

Het festivalgedeelte video kon eveneens op een mooie opkomst rekenen met 10 junioren en 7 masters. Bij de junioren trok Tom De Foor aan het langste eind met zijn film “The Maldives”, gevolgd door respectievelijk Linda Engels met “Lobster Fantasy” en Ben Van Asselt met “Ecoduikers Trifels”. Bij de masters eindigde Danny Vanbelle op de eerste plek met zijn film “De Wet van de honger”. Hiermee ging hij Jo De Smedt en Luc Eeckhout vooraf (met respectievelijk “Ugly and yet beautiful creatures” en “Raja Ampat”).