De Nederlandse en Belgische winkeliers en media waren zeer goed vertegenwoordigd op DIVErsion 2024. Met maar liefst 59 deelnemers waren ze afgereisd, op uitnodiging van Amilco Benelux, de distributeur van de merken van Huish Outdoors in Nederland en België. De merken die onder de paraplu van Huish Outdoors vallen, kennen we allemaal wel: Bare, Oceanic, Atomic Aquatics, Zeagle, Hollis en Stahlsac. Vier dagen lang kregen alle aanwezigen uit Europese en Aziatische landen de kans zich te verdiepen in de nieuwste artikelen van de verschillende merken, de innovaties te bekijken. Ook kon iedereen allerlei nieuwe producten uitproberen tijdens een duikdag in de Maltese zee of in het zwembad van het hotel.
Een ‘markt’ buiten gaf iedereen de gelegenheid alles aan te kunnen raken, te bekijken en aan te trekken. De de brandmanagers, ingevlogen uit de hele wereld, maakten iedereen wegwijs in de productieprocessen en keuzes bij de ontwikkeling van de producten. Geen vraag was ze te gek. Daarnaast waren er merkspecifieke presentaties over de producten en aankomende ontwikkelingen. Ook leuk was de mogelijkheid om met collega’s het gebruik en voor- en nadelen per product te kunnen bespreken.
Fabrieksbezoek BARE
Een bezoek aan de fabriek van BARE, waar de droogpakken met de hand worden gemaakt, was absoluut een hoogtepunt van het event. Op een industrieterrein bij de hoofdstad van het eiland – Valletta – werken elke dag zo’n 45 medewerkers met de grootste precisie en zorgvuldigheid aan nieuwe droogpakken voor iedereen die een confectiepak of maatpak besteld via een BARE-dealer.
In de fabriek zien we het proces van begin tot einde. Het start met de materialenopslag. Meters en meters liggen er op rollen. Wetsuitmaterialen uit het Verre Oosten voor het maken van wetsuits tussen Pasen en de vroege zomer. En dan barst het droogpakkenseizoen los: vanaf september is het volle bak droogpakken produceren.
Overal in de fabriek klinken naaimachines, het ruikt er naar lijm en neopreen en trilaminaat. Overal zitten mensen geconcentreerd op hun taak te werken. We lopen de werkruimte binnen via de volautomatische snijmachine en zien hoe een robotje de materialen voor een pak precies op maat snijdt. De maten worden ingestuurd via het computerprogramma voor dealers nadat de duiker is opgemeten en een controle is gedaan door een medewerker van BARE. De materialen worden keurig samengebonden en gaan een stapje verder. We zien de onderdelen in hoog tempo, maar minitieus en precies door de naaimachine gaan, een ander zorgt voor de opdruk via een zeefdruk en de volgende naait ritsen in. Alles gaat overal tegelijk. Het naaien van de ritsen, het lijmen van de zakken (drie keer per zak). Het laatste station is de drukkamer. Een opgeblazen droogpak wordt (binnenstebuiten) gecontroleerd op eventuele lekkage. Een twijfelachtig puntje en het pak gaat terug naar de lijm- of stikafdeling.
En zo durft BARE het aan om zeven jaar garantie te geven op naden en vakmanschap, iets dat we echt overal zien hier. Na de rondleidingen spreekt dan ook elke deelnemer zijn of haar bewondering uit voor het productieproces. Wat mij (en ook andere dames) nog verbaast, zijn de enorm lange nagels waarmee de dames werken in de fabriek. Geen seal die ervan scheurt en geen haal in het pak. Het kán dus wel, lange nagels en duiken.
Duiken
Bij een duikevent horen natuurlijk ook duiken. Duikoperator SeaShell organiseerde voor iedereen die dat wilde twee bootduiken op wrakken langs de Maltezer kust. Een uitstekende manier om producten te kunnen testen, te ervaren wat in de presentaties gedeeld is door de brand managers en achteraf deze ervaringen te delen met elkaar. Voor Amilco Benelux is DIVErsion een onderdeel van alles wat ze doen voor de dealers. ‘Wij blijven de dealers voorzien van kennis, iedere verkoper met de juiste informatie kunnen overbrengen’, zegt Jeroen Saris, marketingmanager bij Amilco Benelux. ‘Het hele verhaal van een product is belangrijk en moet je aan de duikers kunnen overbrengen. Daar is DIVErsion onderdeel van, samen met de trainingen in onderhoud van materialen en aftersales die we iedereen het hele jaar door geven.’
De BARE-fabriek let goed op de ecologische voetafdruk die ze achterlaten en maken die zo klein mogelijk. Tijdens de coronapandemie is er goed gekeken naar de efficiency van de fabriek, maar ook naar het verbruik van de materialen. Elke dag wordt het weer wat beter, legt de fabrieksmanager uit: ‘We gebruik limestone neopreen, dat is een neopreen op waterbasis, met een volledig biologisch afbreekbare verpakking. Ook de lijm is op waterbasis. Beter voor het milieu én de mensen die er mee werken. De kleuring van de materialen is geoptimaliseerd zodat we zo min mogelijk water nodig hebben. Het plastic dat we gebruiken in onze producten is PFAS-vrij en er gaat helemaal niets de prullenbak in. De kleine stukjes neopreen die we bijvoorbeeld overhouden gebruiken we voor de patches op de pakken of we maken er blikkoelers van.’