Leestijd: 3 minuten

Het zicht en de waterstand van De Grote Hegge bij Thorn variëren met de nukken van de Maas, maar de grote grindschuit is een bezienswaardigheid. Op de juiste plek het water in blijkt echter een kleine uitdaging, want waar ligt die schuit precies? Gelukkig krijgt Malini een tip van een visser: daar helemaal rechts moet het wrak ergens liggen. Let’s go!

De Grote Hegge is de grootste van de Maasplassen, een reeks kunstmatige meren die zich langs de Maas uitstrekt van Maaseik in België tot Asselt, ten noordwesten van Roermond. Ook de Boschmolenplas bij Panheel maakt deel uit van het plassengebied dat alles bij elkaar zo’n dertig vierkante kilometer beslaat. Na de Tweede Wereldoorlog werd hier op grote schaal grind afgegraven. Omdat de grindwinning in de uiterwaarden plaatsvond, staan de plassen in open verbinding met de Maas. Zicht en waterstand variëren met de nukken van de rivier. Na 1990 stopte de grindwinning en werden de volgelopen grindgaten aangewezen voor landbouw en recreatie.

  • Foto: Lilian Delahaije

Ingegraven

De grindschuit is de grootste bezienswaardigheid in deze anderszins vrij kale put. Vandaag is het zicht slecht. Pas in het voorjaar heb je de beste kans op redelijk tot goed zicht. We besluiten recht uit de kant te zwemmen en dan een zoekpatroon te doen. De bodem is zanderig en onregelmatig. We weten dat het schip deels ligt ingegraven, met het dek in de oeverbodem. Af en toe denken we het te zien, maar het blijkt weer een gewoon heuveltje onder water te zijn. We maken een opstijging en zien gelukkig twee andere duikers die ons vertellen dat we nog veel verder naar rechts moeten zijn. Onder water terugkeren naar de bodem en op ongeveer vijf meter diepte afslaan, is het advies. Gelukkig is het nu raak. We zien de grindschuit meteen. De achtersteven met het roer steekt uit de hellende zandbodem. Er schiet een snoek weg. In het voorjaar zitten hier op het wrak en in het water talloze snoekbaarzen die paren, eitjes leggen en fanatiek hun nesten verdedigen.

 

De enige toegang tot het wrak bevindt zich op de achtersteven. Hier is een smalle kajuitingang waardoor je in het wrak kunt afdalen. Daar hangen echter twee andere duikers boven, die even met de vinnen het dek raken en een wolk zand en roest omhoog gooien. We besluiten het schip aan de buitenkant in de lengte te verkennen. Het is een imposante wand. Door met de duiklamp in de grote gaten te schijnen, zien we een grote paling wegschieten. In het wrak zitten nog meer kleine visjes die schitteren in het licht van de lamp. Het zicht is te slecht om het wrak in te gaan en bovendien is mijn buddy minder ervaren. Ik vind het ook niet erg aantrekkelijk, het oogt allemaal erg smal. De Dutch Cave Dive Group waarschuwt ook dat je het wrak alleen in kunt gaan als je een ervaren grotduiker bent en over de geschikte uitrusting beschikt. De doorgangen in de schotten (zeventien in totaal) zijn maar vijftig centimeter hoog met een deur die kan dichtvallen…

  • Zoetwatermosseltjes overwoekeren de imposante wand.
  • Er zit ook genoeg klein spul in de Maasplassen.
  • Op tien meter ligt nog het wrak van een motorjacht.

Grootste zoetwaterwrak

De grindschuit zou het grootste zoetwaterwrak van Noord-Europa zijn. Het schip is ongeveer vijftig meter lang en acht meter breed, en grotendeels bedekt met zand en mosselen. Als we afzakken naar de bodem tikt de dieptemeter op het diepste punt negen meter aan. Na ongeveer twintig minuten hebben we het wel gezien. We gaan de rest van de waterplas verkennen. Veel driehoeksmossel, een plaag die vele zoetwaterplassen overwoekert, dus ook hier. Verder wat voorn, baars en en ik denk een rivierdonderpad te zien. Op tien meter diepte ligt nog een wrakje van een motorjacht.

 

Is deze Maasplas een hotspot? Vanwege het wrak is de Grote Hegge leuker dan andere zoetwaterplassen. Maar een trip naar het – voor de meeste duikers verre – Limburg is het misschien niet waard. Als je toch wilt gaan raden we een duik in het april of mei aan, wanneer het zicht het beste is en de snoekbaarzen paaien. Als je geen problemen hebt met de aankoop van een dagkaart à € 9,50 euro kun je Thorn combineren met een duik in de nabijgelegen Boschmolenplas, waar verschillende objecten zijn afgezonken. Je kunt bij dit voormalige grindgat een parcours volgen en flessen vullen.