Leestijd: 2 minuten

Nu het koude seizoen is begonnen komen veel duikers tot de ontdekking dat het droogpak niet meer zo droog is. Bij oudere neopreen droogpakken zijn het vaak de naden die gaan lekken. Kleine lekkages kun je ook zelf repareren. In dit artikel vind je een instructie in vijf stappen.

1. Het lek vinden

Na het duiken spoel je het pak af en laat je het drogen. Stop de seals dicht (de nekseal bijvoorbeeld met een kleine voetbal, de polsseals met plastic bekertjes) en draai de ontluchter dicht. Sluit de inflator aan en blaas zo veel mogelijk perslucht in het pak. Met een plantenspuit spuit je een mengsel van water en afwasmiddel op de plek waar je de lekkage vermoedt. Op het lek gaat het schuimen.

 

2. Het lek markeren

Pak een krijtje en teken twee pijlen die zijn gericht op de lekkage. Rek het pak op de plek van de lekkage een beetje uit en druk er van de buitenkant met een vinger op. Zo kun je de lekkage vinden aan de binnenkant van het pak (foto 1). Noteer nu ook met twee pijlen aan de binnenzijde van het pak waar de lekkage zich bevindt. Breng de beide pijlen met krijt aan en laat de pijlen voor het afplaktape stoppen
(foto 2).

 

3. Afplaktape verwijderen

Nu knip je voorzichtig de afplaktape aan de binnenzijde van het pak weg. Dat doe je het beste met een hobbyschaartje. Knip oppervlakkig en probeer alleen in de tape te knippen… Knip alleen de afplaktape weg aan weerszijden van de plek waar je de lekkage vermoedt. Als de tape is verwijderd komt de lijmnaad tevoorschijn (foto 3).

 

4. Lek aan de binnenkant markeren

Om duidelijk de lekkage aan de binnenzijde van het droogpak te kunnen zien druk je de lijmnaad een beetje samen. Het wasmiddel dat aan de buitenkant op het pak is gespoten, wordt via de lekkage aan de binnenkant zichtbaar (foto 4). Nu weet je zeker dat je op de goede plek zit.

 

5. Lijmen

Laat het pak 24 uur drogen zodat er geen wasmiddel meer op het neopreen zit. Maak de plek waar de afplaktape is weggeknipt goed schoon met een doekje en wat alcohol (70 procent). Breng de lijm (Aquasure of Stormsure) aan met een penseel en smeer de hele breedte van de verwijderde afplaktape in (foto 5). Breng na 24 uur een tweede laag lijm aan en laat deze ook weer 24 uur drogen.