Leestijd: 7 minuten

Het ONK Onderwaterfoto- en videografie 2022 leverde weer prachtige inzendingen en een grote reeks aan winnaars op. Bij elke foto hoort een verhaal: hoe kwam de foto tot stand, wat hebben ze er voor moeten doen? Verwachtingen, plannen, gevoel en kennis, een winnend beeld is zelden een lucky shot. De foto- en videografen vertellen over hun winnende foto.

René Weterings – Visportret

Na drie jaar winst met een slijmvis wilde ik dit jaar een heel andere foto maken. Afgelopen zomer maakte ik een aantal duiken bij de Plompe Toren. Ik ontdekte dat de gehoornde slijmvis daar zat. Ik heb mezelf helemaal op deze prachtige vissen ‘gestort’ om het visportret te perfectioneren. Tijdens mijn duiken voorafgaand aan de wedstrijddagen heb ik meerdere keren een moment gehad dat het bekje open ging. Op mijn wedstrijddag was dat weer het geval, ik wist eigenlijk wel meteen dat ik een unieke foto had! Ook dit jaar heb ik geleerd dat geduld de sleutel tot succes is bij onderwaterfotografie. In deze foto heb ik in de voorbereiding echt veel tijd gestoken, dus ik ben erg trots op het resultaat en de gouden medaille.

 

René Weterings

 

Filip Staes – Ruimtefoto

Het was niet eenvoudig om dit Japanse kruiskwalletje met een snoot te fotograferen. Deze kwalletjes bewegen zich namelijk snel door het water. Het idee om er een ‘ruimte’foto van te maken ontstond toen ik ’s avonds door het dakraam een supermaan aan de hemel zag staan. De foto van de kruiskwal en de maan voegde ik in de camera samen. Enkele weken later sprong ik in het zoete water van de Nionplas. De Geelwangschildpad had ik er al vaker gezien. Bij elke poging om het dier te benaderen maakte het zich snel uit de voeten. Tot die ene dag, toen zwom de schildpad recht naar me toe. Ik nam enkele foto’s van heel dichtbij en deze sprong er meteen uit vanwege het oogcontact dat we voor heel even hadden.

 

Filip Staes

 

Patrick Kranenbroek – Wakamewier

Ik vind het heel mooi dat mijn plan gelukt is om bij het thema wieren te kiezen voor een detailopname van wakamewier. Toen ik mij inschreef voor de ONK had ik eigenlijk meteen dit idee en heb ik gezocht waar ik dit het beste kan fotograferen. Ik moest het wel al voor de zomer doen, omdat wakamewier in de zomer vaak afsterft en moeilijker te vinden is. Omdat er veel zweefvuil in het water aanwezig was, viel het niet mee om een mooie foto te maken. Het heeft wat tijd gekost en ik had geluk dat er twee kleine vlokreeftjes in zaten. Daarop heb ik bewust scherp gesteld.

 

Patrick Kranenbroek

 

Een andere gouden medaille won ik bij de teamwedstrijd. Samen met Thomas van Puymbroeck, Kevin de Saeger, Tim Steensens en Andy Lambert maakten we 6 schitterende foto’s, waardoor we met Team Olympus de winst in de wacht sleepten.

 

Team Olympus

  • Kevin de Saeger
  • Andy Lambert
  • Andy Lambert
  • Thomas van Puymbroek
  • Tim Steen
  • Patrick Kranenbroek

 

Valerie Reid – Ontspannen krab

Ik ben erg blij dat deze eenvoudige foto heeft gewonnen. Ik heb mijn favoriete lens gebruikt – een fisheye lens voor het in beeld brengen van wijdse onderwaterlandschappen. Deze techniek, de Close Focus Wide Angle (CFWA), is meer geschikt voor de condities in Zeeland en ik was blij dat ik zonnige dag had zonder wind voor een goede doorlating van het licht, terwijl de oppervlakte nog steeds zichtbaar is, zelfs op vijf meter diepte.

Ik was op zoek naar een goed onderwerp over mosselhangculturen die zó dichtbegroeid zijn, dat je door de zakpijpen de mossels bijna niet meer ziet. Eigenlijk hoopte ik een grote Noordzeekrab te vinden, maar aangezien die er niet was, heb ik een gewone krab er dramatisch uit laten zien met een ‘wow-factor’. Dat deed ik met een extreem opwaartse hoek van leidende lijnen, inclusief het oppervlak. Ik heb mijn nek behoorlijk moeten oprekken om daarvoor de compositiesymmetrie te controleren.

Het is essentieel om een ​​‘meewerkend onderwerp’ te hebben – deze krab was ontspannen en ik slaagde erin een paar foto’s te maken voordat hij uit zijn centrale positie bewoog. Ook moet je een ​​onderste flitser op zeer laag vermogen hebben, omdat deze met deze opwaartse verlichtingshoek zeer dicht bij het onderwerp is en te gemakkelijk overbelicht.

 

Valerie Reid

 

Jan Blanken – Bloemkoolkwal

Ik ben trots op de foto met de bloemkoolkwal omdat deze een mooie belichting heeft en omdat de visjes en de zonnestralen er mooi uitkomen. De foto is gemaakt op duikstek Frans Kok Rif. Het plan was om de thema- en macrofoto hier te maken en mijn buddy Angelique had onze tweede camera bij zich, voor het geval we ‘iets’ interessants voor groothoek tegen zouden komen. Zij tikte me aan toen ik bezig was met thema, en zodoende heb ik de fotoserie met de kwal gemaakt. Bij het onderwater gaan, dacht ik dat het helemaal niks zou worden, dat het zicht veel te slecht was, veel te veel stof. Maar, het stof geeft iets extra’s aan de foto. Dus niet te snel opgegeven en toch proberen!

 

Jan Blanken

 

Marco Reijnen  – Macho spookkreeftje in het zonlicht

Elk jaar probeer ik een plan te maken voor de foto’s in de verschillende categorieën voor het ONK. Vaak zijn de plannen voor mijn macrofoto te ambitieus of kan ik tijdens de wedstrijddagen geen geschikt exemplaar van het bedachte diertje vinden. Voor dit jaar had ik bedacht een onderwerp te gebruiken, waarvan er zeker voldoende exemplaren te vinden zijn. Dit macho spookkreeftje heb ik in de Grevelingen gefotografeerd. Misschien was de grootste uitdaging wel om slechts één exemplaar vast te leggen en niet her en der delen van andere diertjes in beeld te hebben. De foto zoals deze is ingeleverd, met het zonnetje later door middel van beeld op beeld toegevoegd, is exact zoals ik deze van te voren had bedacht.

 

Marco Reijnen

 

Jos Broere – Wieren 

Het is altijd maar weer afwachten wat het thema wordt van het ONK. Bij het horen van het thema ‘wieren’, dacht ik: wat moet ik hier nu mee? Ik heb het maar even laten bezinken. Na een tijd wist ik dat het in ieder geval een groothoek moest worden met zoveel mogelijk wieren en kleuren erop. Tijdens een duik bij Dreischor Frans Kokrif zag ik op het ondiepe gedeelte links van de instap een mooie diversiteit van wieren tegen de kant. Dus maar eens de gehele kant afgezwommen om te kijken of ik een mooi plekje voor de foto kon vinden. Hoe verder ik zwom des te mooier het werd. Op de wedstrijddag waaide het behoorlijk in de ochtend en uit de verkeerde hoek, recht op de kant. Ik dacht: daar gaat mijn foto, te veel golven en troebel. Via buienradar even kijken of de wind nog zou afnemen. En ja, in de middag zou de wind geheel omdraaien. Dat betekent ook: even windstil. Een moment om de foto te maken. Ik ben voor de winddraaiing het water in gegaan en heb uiteindelijk de foto kunnen maken. Door de windstilte heb ik een mooie spiegeling in de foto kunnen creëren met  een diversiteit aan wieren en kleuren. De bonus: een aantal steurgarnalen die op dat moment midden in de foto gingen zitten.

 

Jos Broere

 

 

Reel – Rianne Poesse 

Mijn winnende reel laat in enkele seconden verschillende duiken in Australië zien. Korte clips die elkaar snel opvolgen én een boodschap over brengen zijn echt kenmerkend aan een goede reel. Ik ben er trots op dat mijn winnende inzending hieraan voldeed. Gelukkig interpreteerde de jury het reel-concept ook zo en dat was dan ook terug te zien in de resultaten. De wedstrijd van de NOB heeft mij ‘gedwongen’ nog beter na te denken over de structuur en boodschap van een reel. Daar ben ik blij mee, want dat tilt de kwaliteit echt omhoog. Mijn hoofddoel met reels is andere duikers inspireren, dat vind ik echt leuk. Ik weet zeker dat deze categorie de komende jaren heel populair gaat worden. Ik ben nu al aan het nadenken over hoe ik mijn titel volgend jaar kan verdedigen.

 

Rianne Poesse – @TheDutchMermaid

 

Video – Johannes Heldens 

Meedoen met het ONK de afgelopen jaren heeft me echt geholpen mijn films te verbeteren. Zien wat anderen maken, het commentaar van de jury, en ook kritisch naar jezelf kijken. Zo word je ieder jaar een stukje beter met dit jaar een eerste plaats als resultaat! De beelden zijn goed gelukt en zó scherp dat ze als foto aan de muur kunnen hangen. Het was erg leuk om dit samen met mijn buddies van duikvereniging De Kikvors op te nemen en hen te kunnen laten shinen op het grote doek in de Pathé. Het gaat een uitdaging worden om dit volgend jaar weer te overtreffen.

 

 

 

Publieksprijs

De publieksprijs van Duiken in Beeld ging naar Elles de Vries.

 

Publieksprijs – Elles de Vries

 

 

  • Filip Staes
  • René Weterings
  • René Weterings
  • René Weterings

 

Volledige uitslag

De volledige uitslag van het ONK 2022 vind je op www.fotokampioenschap.nl bij documenten.