Leestijd: 3 minuten

Hotspot | Met een boot gaat het gemakkelijker

Wie niet wil lopen, moet varen. Met “Bruce” is er een nieuwe mogelijkheid om snel bij afgelegen duikplekken te komen.

Zodra ik met een rol achterover de Grevelingen inga, merk ik dat er iets niet helemaal goed is met het droogpak. De kou is op mijn linkerschouder net iets nadrukkelijker voelbaar dan in de rest van het pak. Een klein waterstraaltje siepelt door de rits naar binnen en een koude natte plek wordt langzaam groter. Wat zal het zijn? 9 graden? Toch maar verder duiken op deze mooie frisse voorjaarsdag. We zijn bij Preekhil, een plek waar je anders niet zo gauw komt. Het is half bewolkt, er staat geen wind en het water is helder met zeker 6 meter zicht.

 

Preekhil ligt aan de noordkant van het Grevelingenmeer voor de kust van Goeree Overflakkee. Tot het Haringvliet interessant wordt is het misschien wel de enige “Zeeuwse” duikplaats in Zuid-Holland. Je kunt er van de kant duiken maar dat is een hele onderneming omdat het ongeveer 800 meter lopen is van de parkeerplaats aan de Blomweg (parallel aan de N57) tot de waterkant. Er zijn geen voorzieningen en in en uit het water komen is een hachelijke klauterpartij over glibberige stenen en scherpe oesters. Je wordt hier wel beloond met een mooi begroeide dijk en weinig andere duikers om je heen.

 

Duiken in Nederland

Bruce is de nieuwe RIB van De Witte Boulevard.

 

Taxi

De meeste duikers komen daarom met de boot. Dagcharters als de Tertius en de Theo gaan er regelmatig voor anker. Dan ben je een dag onderweg met als regel een tweede duik in de bocht voorbij Dreischor Gemaal of een andere afgelegen plek. Wil je snel heen en weer en 1 duik maken? Dan is een RIB (Rigid Inflatable Boat) de beste oplossing. Dat is een rubberboot met een harde bodem en een hele dikke buitenboordmotor erachter, die met een noodgang over het water scheert. Snellebootduiken van Moby Dick is een bekende aanbieder die zo’n taxidienst onderhoudt naar afgelegen plekken in de Grevelingen en de Oosterschelde. En sinds april heeft De Witte Boulevard een nieuwe RIB, “Bruce”, die hetzelfde doet. In 10 minuten vaar je vanuit de haven Springersdiep aan de Brouwersdam naar de dijk voor Ouddorp, de 3 dammetjes of het Koepeltje. Duikplaatsen in de Oosterschelde zijn in 10 tot 30 minuten bereikbaar. ‘Bruce,’ verduidelijkt Leendert Verbiest van De Witte Boulevard, ‘dat is de visvriendelijke witte haai uit de film Nemo.’

 

Leendert Verbiest was eigenlijk op zoek naar een nieuwe tube voor zijn oude RIB toen hij Bruce tegen het lijf liep. Een hobbyist had de RIB in onderdelen uit elkaar in de schuur liggen en was de restauratieklus net zo lief kwijt. Zo kon Leendert het 9 meter lange schip helemaal inrichten op het vervoer van duikers. Hij plaatste de console (waar de schipper staat) achterop zodat voorop voldoende ruimte kwam voor 12 duikers. Daarachter een bak voor de zuurstofkoffer, reddingsmiddelen, koffie en thee. Verder kwamen er 2 zelfgebouwde rekken om de sets en vinnen vast te zetten (‘afgekeken in Egypte.’). De roestvrijstalen trap hangt over bakboord met 2 steunen tegen de harde bodem. Een vernuftig leuninkje biedt voldoende houvast. Met 8 duikers rondom op de tube en de spullen in het midden is er nog ruimte over voor camera’s. Een buitenboordmotor van 300 pk geeft Bruce een topsnelheid van 50 kilometer per uur. Dat is hard voor op het water. Maar op deze rustige voorjaarsdag glijden we over de Grevelingen als was het een Citroën op een nieuwe snelweg.

 

Duiken in Nederland

Na de duik wordt de set aangepakt.

 

Sponzen

Onder water moet het leven nog een beetje op gang komen. We zakken rustig af naar een meter of 10 waar het boven een modderige bodem al redelijk donker begint te worden. We kunnen wel ver kijken en zien de dijk onder een hoek aflopen, de diepte in. Je kunt hier naar 20 meter als je zou willen. Her en der verspreid liggen grote steenblokken met opvallend veel oranje en lichtgele massasponzen. Dikke klodders kleur in een verder bruin landschap. Ondieper zwemmen we terug over oesterbanken overwoekerd met zeedraad. Hier liggen de fuiken van de vissers die in het seizoen op kreeft vissen. We snuffelen er voorzichtig rond. Behalve een paar krabben zit er nog niet veel in. Als de koude natte plek tot onder mijn knieën komt, gebaar ik mijn buddy dat ik de duik beëindig. Gelukkig sta ik in 10 minuten weer naast de auto. Als ik de plastic YKK- rits bekijk, blijkt er een tand uitgebroken. De middagduik sla ik maar over vandaag…

  • In 10 minuten tussen de fuiken bij Preekhil.
  • In 10 minuten tussen de fuiken bij Preekhil.
  • Veel sponzen.