Leestijd: 4 minuten

In Spanje is het CMAS Europees Kampioenschap onderwaterfotografie en -videografie gehouden. Ronald Faber en Yvonne Tijmes maakten de op een na beste onderwatervideo van Europa, en dat terwijl hun relatief eenvoudige camera in het niet viel tussen de “grote jongens” van de andere deelnemers. Het cliché is dus waar: een film wordt gemaakt door de filmer, niet door de camera.

De CMAS Europese kampioenschappen onderwaterfotografie en -video werd voor de tweede keer georganiseerd. De vorige keer was in 2014 op de Azoren, nu vond het evenement plaats in Zuid-Spanje bij La Herradura. Jos Broere is als Nederlands kampioen 2015 naar de EK uitgezonden. Anders dan bij de wedstrijd in Zuid-Korea (zie vorige nummer van Onderwatersport) is het voor La Herradura veel eenvoudiger om aan informatie te komen over de duikstekken en het onderwaterleven. En in september is hij ter voorbereiding al een paar dagen in La Herradura geweest. Tijdens de wedstrijd wordt Jos vergezeld door Marloes Otten die onder water zijn buddy, model en assistente is. Het is even spannend hoe de situatie onder water zal zijn. In de zomermaanden is het water heerlijk blauw. In het najaar kan het zomaar ineens omslaan naar groen met aanzienlijk minder zicht. Een van de Spaanse deelnemers laat aan Jos en Marloes weten: ‘Jullie zijn in het voordeel als het weer omslaat.’ De watertemperatuur is in oktober circa 20 graden.

 

De EK bestaan uit twee wedstrijddagen, in totaal vier duiken en voorafgaand een oefendag onder water. Door de gedegen voorbereiding kan Jos tijdens de oefendag vooral puntjes op de ‘i’ zetten. Dat wil zeggen: besluiten welke foto op welke locatie wordt gemaakt. De wedstrijdduiken worden gemaakt met een 12 liter fles, duren maximaal 90 minuten met een maximale diepte van 25 meter. En om nog even in de cijfers te blijven: er doen veertien landen mee met in totaal 22 deelnemers onder wie de regerend wereldkampioen Damir Zurub (Kroatië). Voor de videowedstrijd zijn er zeven teams uit vijf landen in touw. Voor Nederland nemen Ronald Faber en Yvonne Tijmes deel aan de wedstrijd voor videofilmers.

 

Duizendpoot

Net als Jos gaat ook Ronald Faber goed voorbereid naar de EK. Voor hem bestaat de voorbereiding op de videowedstrijd voor een belangrijk deel uit het maken van een script. ‘Niet in het wilde weg schieten,’ is zijn boodschap. Het script heeft Ronald ook gebruikt voor het Open Nederlands Kampioenschap Video van afgelopen zomer. Met de film die hij op basis daarvan maakte, won hij ook al een zilveren medaille. In de zomer heeft hij enkele weken geoefend in Estartit (Costa Brava, Spanje). Het onderwaterleven is hier vergelijkbaar met dat aan de La Herradura. Samen met Yvonne is hij een paar dagen vóór de wedstrijd naar La Herradura vertrokken. Daar kwamen zij tot de prettige conclusie dat het er onder water veel beter uitzag dan op de Youtube-filmpjes die ze hadden gezien. ‘Onder water is Yvonne een duizendpoot,’ vertelt Ronald. ‘Ze houdt de tijd, diepte en druk in de gaten, maar ze kan ook heel goed zoeken. En ze heeft het script in haar hoofd en weet precies welke beelden ik zoek.’

 

Bij de fotowedstrijd moeten de gebruikelijke categorieën worden afgewerkt. Visportret, macro, macro met thema (naaktslakken), groothoek met model en groothoek zonder model. Jos eindigt in vier categorieën bij de top 10. Daarmee komt hij hoger in het klassement dan Damir Zurub, de winnaar van de WK vorig jaar in Zeeland. Hij blijft steken op twee top 10 vermeldingen. De macrofoto van Jos springt er echt uit. Een mooie plaat met daarop ‘iets groens en blauws’ die meteen de associatie geeft met het buitenaardse wezen ET. Het is de tentakel van een anemoon. Het groene deel is ongeveer een centimeter lang. De foto is gemaakt met een filter voor blauw licht op de flitsers en een geelfilter op de frontpoort van de (Isotta) camerabehuizing. Deze techniek binnen het fotograferen (“fluorescentie”) is de laatste jaren aan een kleine opmars bezig. Het geeft het onderwaterleven een totaal nieuwe kleurdimensie. Onder de deelnemers gaat al snel het gerucht dat Jos een bijzondere foto heeft gemaakt. De reacties van de collega-fotografen liegen er niet om: ‘Wow, die kan wel eens hoog eindigen.’ De jury beslist anders.

 

Stuk metaal

Ronald filmt pas sinds 2013 en heeft voor video gekozen omdat hij hiermee naar eigen zeggen beter verhalen kan vertellen dan met fotografie. Op dit moment gebruikt hij een Canon G16 in een Fantasea G16 onderwaterhuis. Voor het licht werd tijdens de wedstrijd in Spanje gebruik gemaakt van twee Weefine Solar Flare 2800 lampen met een grote lichthoek van 120 graden. De lampen werden aan Ronald uitgeleend door Onderwaterhuis.nl. Net als Jos hebben Ronald en Yvonne volop belangstelling van de andere deelnemers. Met name door de relatief eenvoudige camera die Ronald gebruikt. Het kleine onderwaterhuis waarin de compacte G16 zit, valt in het niet tussen de “grote jongens” van de andere deelnemers. Maar ook hier blijkt dat de filmer de film maakt en niet de camera. De zilveren medaille die Ronald en Yvonne voor de film in ontvangst mogen nemen is een prachtige beloning voor een goed stuk vakwerk. ‘Hartstikke leuk dat je een stuk metaal meekrijgt,’ zegt hij nuchter.

  • Ronald en Yvonne op het podium.

Volgens de Oranje teams verloopt de organisatie prima. Korte reistijden naar de duikstekken en duiken vanaf een RIB (een rubberboot met harde bodem). Iets wat Jos liever doet dan duiken van een boot: ‘Je rolt gewoon lekker het water in. Gelukkig was het water ook nog blauw en helder en het onderwaterleven in Spanje sprak ook aan. Er is meer vis en ander mooi spul zoals naaktslakken, zeepaardjes, anemonen en gorgonen. Veel betere omstandigheden dan in Korea.’ Tijdens het duiken was er nog wel ‘een dingetje’, laat Jos weten. In de luchtkamer van zijn nieuwe wing bleek een scheur te zitten. ‘Ik had eerst niets in de gaten, maar Marloes wel. Tijdens de duik werd die scheur steeds groter. Gelukkig hadden we de foto’s voor de categorie groothoek met model al gemaakt en kon Marloes dicht in de buurt blijven. Het liep allemaal goed af.’ Jos en Ronald kijken allebei met plezier terug op de goede en vriendschappelijk sfeer onder de deelnemers. ‘Ik kon meteen een trimvest lenen van een van de Belgische filmers die klaar was met zijn wedstrijd,’ vertelt Jos. Ronald vult aan dat de sfeer in La Herradura heel relaxed was. Op de kant ging iedereen vriendschappelijk met elkaar om. Pas in de boten op weg naar de duikstek was er enigszins sprake van een wedstrijdsfeer. ‘Maar ook nog steeds vriendschappelijk.’