Leestijd: 2 minuten

Vanaf 2016 importeert Aquacam.nl onderwaterhuizen van het Italiaanse merk Isotta, dat zijn eigen poorten met bajonetsluiting maakt. Niet alleen de totale behuizing is van aluminium, maar ook alle knoppen. Opvallend is de felle rode kleur die dit merk aan de camerabehuizingen gegeven heeft. Blits!

Op de duikbeurs in Houten was de stand van Aquacam (het bedrijf van Nederlands kampioen Jos Broere) helemaal rood gekleurd. Jos importeert sinds begin dit jaar de onderwaterhuizen van het Italiaanse merk Isotta. Dit is een familiebedrijf dat al meer dan 45 jaar onderwaterhuizen maakt voor fotografie en video. Het bedrijf is in 1970 gestart door Igidio Isotta die zich vooral richtte op fotografen in de landen rond de Middellandse Zee. Tegenwoordig staat dochter Elisa Isotta aan het roer. Zij wil verder Europa in. De Isotta onderwaterhuizen en toebehoren worden allemaal gemaakt in de Isotta fabriek in Verona.

 

100 meter

Alle onderwaterhuizen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, in het kenmerkende Isotta rood. Ook alle knoppen zijn van aluminium. De robuuste knoppen zorgen ervoor dat alle belangrijke functies van de camera onder water zijn te bedienen, ook met handschoenen aan. De symbolen voor de camerafuncties zijn laser gegraveerd bij de bijbehorende knoppen. Voor het de fabriek verlaat wordt ieder huis getest op waterdichtheid tot een diepte van 100 meter. De camera is eenvoudig in de behuizing te plaatsen dankzij een slede die hem op de plaats houdt. Een schuifknop vergrendelt de slede in de behuizing. Alle spiegelreflexhuizen zijn standaard voorzien van twee elektrische aansluitingen en twee glasvezel connectoren.

 

De Isotta huizen zijn te openen en sluiten met één hand, terwijl het huis rechtop staat. Met stalen pennen aan de achterkant wordt de achterwand uitgelijnd en met een grote knop bovenop draai je deze vervolgens vast. Elk beweegbaar en verwijderbaar deel, zoals achterwand van het huis, knoppen, poorten, afdichtdoppen en connectoren, is voorzien van dubbele o-ringen.

 

Huizen en toebehoren

De productlijn omvat huizen voor de spiegelreflexcamera’s Nikon D750 (foto 1), D800/810, D600/610, D7100/7200 en Canon 5D Mark III en EOS 70D. Voor systeemcamera’s is er momenteel alleen een huis voor de Panasonic GH4. Eigenaren van een compactcamera hebben de keuze uit huizen voor de Canon G7X, G16/15, G12/11, S120, en de Sony RX100 Mark IV/III en RX100 Mark II. Nieuw zijn de behuizingen voor actiecamera’s: de GoPro 4 Silver en de GoPro 3+, 4+ Black edition (foto 2). In juni verschijnt er een onderwaterhuis voor de Olympus OMD-EM5 Mark II en begin september komt ook een Isotta huis voor de Sony A7 Mark II Full Frame camera beschikbaar.

 

  • Foto 1
  • Foto 2

 

Isotta maakt zijn eigen poorten die met een bajonetaansluiting op het huis worden gezet. Voor groothoek zijn er een 4,5” minidome en 6,5” en 9” domes (foto 3). Macropoorten zijn leverbaar in verschillende lengten en met of zonder M67 draad voor een diopter. Er zijn adapter ringen leverbaar zodat je poorten van andere leveranciers (Seacam, Subal, Aquatica en Sea&Sea) op het Isotta huis kunt zetten. Tot slot heeft Isotta een eigen armsysteem met flitsarmen van verschillende lengten. Daarbij zijn ook drijfarmen (foto 4) van 50mm en 70mm diameter leverbaar die de set meer drijfvermogen geven.

 

  • Foto 3
  • Foto 4