Leestijd: 2 minuten

Sealife legt zich toe op het maken van camera’s met bedieningsgemak en een goede beeldkwaliteit. In een eerder artikel kwam de Sealife Micro 2.0 al voorbij: een ‘point and shoot’ amfibiecamera die compleet is afgesloten van het water en beschikt over 32 of 64GB intern geheugen. Richten en afdrukken volstaat in veel gevallen ook met de nieuwste loot aan de Sealife stam: de DC2000. Deze camera heeft daarbij eigenschappen van een spiegelreflex, tegen een fractie van de kosten en het gewicht.

De DC2000 bestaat uit een compact camera en een op maat gemaakt onderwaterhuisje. Wie de camera’s maakt wil Sealife niet zeggen, wel dat er een 20 megapixel Sony sensor van 1 inch in zit. Naast JPEG en RAW foto’s maakt de camera video-opnamen in full 1080p HD bij 60 frames/seconde (voor vloeiende beelden). De camera is op zichzelf waterdicht tot achttien meter. Je kunt er prima boven water mee fotograferen zonder bang te zijn voor een regenbui. En als er onverhoopt water in het onderwaterhuis komt tijdens een standaard Zeelandduik, is er ook niks aan de hand. De lens is een 11,6 mm (vergelijkbaar met een 31 mm lens op een spiegelreflex) en stelt scherp van 9 centimeter (instelling Macro) tot oneindig. Voor gematigde groothoek en dichtbij-opnamen kun je ermee uit de voeten. Voor landschappen, grote vissen of wrakken is het beter om er meteen een groothoek voorzetlens bij te kopen. Dan heb je het beeld van een 19 mm fisheye. Het focussen gaat snel en met 0,1 seconde is er geen noemenswaardige ontspanvertraging meer.

 

Handmatig

Net als een spiegelreflex kun je de DC2000 helemaal op de automatische piloot laten staan, handmatig instellen of iets ertussenin. Er zijn acht opnamestanden: handmatig, diafragmavoorkeuze, onderwater, sluitertijdvoorkeuze, programma, intelligente auto (dan kiest de camera zelf het meest geschikte programma), land en panorama. Onder programma zijn 25 landscènes voorgeprogrammeerd (bijvoorbeeld zonsondergang, sport of portret) en vier onderwaterscènes. Dat zijn snorkelen, duiken, externe flits en externe lamp. Daarbij zijn weer drie witbalansinstellingen voorgeprogrammeerd: blauw water diep, blauw water ondiep en groen water. Wie totale controle wil over het resultaat kan de sluitertijd, diafragma en de ISO-waarde handmatig instellen. Voor een mooie menglichtopname in Zeeland wil je bijvoorbeeld een langere sluitertijd dan de automaat zou gebruiken. De ingebouwde optische beeldstabilisatie maakt dat ook mogelijk want die vermindert bewegingsonscherpte. De witbalans is handmatig in te stellen maar dat zou je op iedere diepte steeds opnieuw moeten doen. Als je in RAW fotografeert kun je de witbalans net zo goed achteraf instellen.

 

De behuizing van de DC2000 is waterdicht tot 60 meter en gemaakt van polycarbonaat. Een rubber coating zorgt voor een stevige grip en extra bescherming tegen schokken en reflecties van buitenaf. Met de grote draaiknop achterop kies je de gewenste instellingen. Met de pianoknoppen flipper je vervolgens door de keuzemogelijkheden. Omdat je pas echt mooie foto’s maakt als je een videolamp of flitser meeneemt, heeft Sealife drie verschillende sets samengesteld: de DC2000 Pro Light (met een Sea Dragon 2500 lumen lamp), de DC2000 Pro Flash (met een Sea Dragon flitser) en de DC2000 Pro Duo (met een Sea Dragon 2300 lumen lamp en de flitser). Allemaal met grondplaat en bijbehorende armen.

 

  • De nieuwste loot aan de Sealife stam: de DC2000.
  • De DC2000 bestaat o.a. uit een compact camera.
  • Met de pianoknoppen flipper je door de keuzemogelijkheden.
  • De DC2000 Pro Flash (met een Sea Dragon flitser).