Leestijd: 5 minuten

Via deze rubriek kom je meer te weten over de laatste trends en ontwikkelingen rond duikmateriaal.

ActionPro X9

De nieuwe X9 van ActionPro heeft een Sony Exmor 12MP beeldsensor en een lens (zeven elementen) van echt glas. De X9 is de eerste ActionPro camera met een display van zes centimeter, terwijl de camera zelf slechts enkele millimeters groter is geworden ten opzichte van zijn voorganger. Boven water kunnen alle instellingen van de X9 worden bediend via het touchscreen, onder water gebruik je daarvoor vier knoppen. De camera maakt videobeelden in 4K, 2K, 1080p of 720p en 12 megapixel foto’s. Op een volle batterij kun je ongeveer 90 minuten in 4K resolutie filmen. De ActionPro X9 wordt standaard geleverd met een aluminium onderwaterhuis dat geschikt is voor gebruik tot 150 meter diepte. Dit huisje is gefreesd uit een blok aluminium en daarna hard geanodiseerd. Het resultaat is een extreem druk-, kras- en zoutbestendige behuizing voor je actiecamera. www.onderwaterhuis.nl.

 

Scubapro Nova 2100 S/F

De Nova 2100 S/F is een spot en floodlamp tegelijk. De spot wordt geleverd door een enkele 800 lumen led met een lichthoek van 15 graden. Voor de brede bundel worden 6 leds ingezet met een gezamenlijke lichtopbrengst van 2100 lumen in een egale lichthoek van 65 graden. De lamp is in 5 standen te dimmen en er is een noodstand waarbij een SOS-signaal wordt afgegeven. Het batterijcompartiment is geïsoleerd van de elektronica in de lampkop. Bij lekkage kan er geen water bij de elektronica komen. De kop is van metaal waardoor de lamp de warmte beter afgeeft aan het water. Dat is goed voor de levensduur van deze Nova. De oplaadbare 25 Watt lithium-ion batterij geeft een brandduur van 55 minuten op vol vermogen. De Nova 21 S/F wordt geleverd met 2 handgrepen waaronder een goodman handgreep in 2 maten en een bevestigingspunt voor een actiecamera.

 

Jubileum-duikhorloge in het teken van de schildpad

De Sea Turtle Conservancy spant zich al sinds 1959 in om de zeeschildpad te beschermen. In dat jaar kwam de Zwitserse horlogemaker Certina met het DS-model (toevallig voorzien van schildpadlogo). Certina viert dit dubbele jubileum met een horloge dat volledig is opgedragen aan de zeeschildpadden.

 

De “DS Action Diver Sea Turtle Conservancy 60th Anniversary”, zoals het horloge voluit heet, is in alles een robuust en goed afleesbaar duikhorloge. Met een (in 1 richting) draaibare duikring hou je de duiktijd bij. Door de heldere coating op de urenaanduiding en wijzers is de tijd ook in het donker goed af te lezen. Met de geschroefde kroon en geschroefd kastdeksel is het horloge waterdicht tot 300 meter. De band is van zwart rubber. Door de vouwsluiting en een verlengstukje past de band altijd, boven en onder water. De kleuren van de Sea Turtle Conservancy zijn terug te vinden in de zeeblauwe secondewijzer en de belettering. Op het kastdeksel prijkt bovendien het schildpadlogo van de organisatie. Een deel van de opbrengst van elk horloge gaat naar de Sea Turtle Conservancy, om het belangrijke werk van de organisatie te steunen.

 

Mares Cruise tassen

Reisje in het verschiet? Mares, dit jaar 70 jaar jong, komt met een hele nieuwe lijn duik- en reistassen. De Cruise tassen zijn sterk en licht van gewicht door het gebruik van 600-denier polyester, afgewerkt met twee lagen polyurethaan voor maximale duurzaamheid. De nieuwe tassen zijn net zo sterk als de vorige Cruise-collectie, maar zien er eigentijdser uit. De Cruise tassen zijn voorzien van een goed zichtbare zilverkleurige band op elke tas, ultralichte YKK- gespen en een duurzame, grijze binnenvoering met Mares-logo’s. Je hebt de keuze uit wel 16 modellen; van een kleine sporttas voor de zwembadtraining tot een indrukwekkende reistas voor een verre duikbestemming.  De Cruise Backpack Pro is er zo een, met een omvang van 47 centimeter breed, 81 hoog en 32 centimeter diep. Het volume is 129 liter en de tas zelf weegt 5 kilo. Deze reistas is voorzien van een telescopisch handvat, een brede wielbasis, 2 voorzakken, externe opbergvakken voor de vinnen en 2 verstelbare spanbanden die om de tas heen lopen. Draag je de tas liever op je rug? Er worden ook schouderbanden meegeleverd.  www.mares.com

 

Ricoh WG-6

Ricoh Imaging brengt sinds dit voorjaar de WG-6 op de markt. Deze shockproof en waterdichte digitale compact camera is het topmodel van de RICOH WG-serie. Nieuw voor deze camera is het ingebouwde ringlicht met 6 leds rond de lens voor het belichten van macro- en close-upfoto’s. Je hebt daarbij de keuze om een deel van de leds te activeren voor een meer plastische belichting. De Ricoh is uitgerust met een 20 Megapixel CMOS sensor met achtergrondverlichting voor hoge resolutiefoto’s en video-opnamen in 4K. De lens is een 5-25 millimeter zoomlens, vergelijkbaar met een 28 tot 140 millimeter lens op full frame. Dat is iets aan de krappe kant voor onder water. Je kunt de Ricoh WG-6 zonder onderwaterhuis gebruiken tot 20 meter diepte.

 

Hugyfot Vision Xs

Hugyfot komt met een 5 inch variant van de behuizing voor de GoPro 5, 6 en 7 actiecamera’s. De Vision Xs bestaat uit een aluminium onderwaterhuis dat bestand is tegen de waterdruk op een diepte van 150 meter. Dit huis biedt niet alleen ruimte voor de GoPro maar ook voor een 5 inch 1920x1080p 4K monitor en 2 batterijen: eentje voor de monitor en een voor de GoPro. Zo kom je tot een onafgebroken opnametijd van 3 uur. De monitor kun je buiten de behuizing ook gebruiken in combinatie met een videocamera of DSLR. Je beschikt dan over professionele hulpmiddelen zoals histogram, focus assist, false colors, zebra, zoom, image flip, en vele andere. Het Vision Xs huis is standaard voorzien van een vacuüm lekdetectiesysteem. Het huisje staat op een beugel die diverse montagemogelijkheden biedt. Dankzij 2 stevige handvatten hou je de behuizing stabiel onder water. Ook het roodfilter, de beschermkap voor de lens en de zonnekap worden standaard meegeleverd. Klik hier voor een video die is gemaakt met de GoPro Hero 7 in Hugyfot Xs Vision behuizing. www.hugyfot.com

 

 

Tusa M212 Ceos op sterkte

Als je duikt wil je het onder water wel allemaal goed kunnen zien. En instrumenten aflezen is ook voor een de 50-plus duiker nog steeds heel belangrijk. Als dat wat moeilijker wordt, is een duikbril op sterkte een goede oplossing. Sublub levert duikbrillen op sterkte, zoals deze Tusa M212 Ceos duikbril. Het is een zacht siliconen masker dat goed aansluit op het gezicht. Het masker is leverbaar met glazen van +1 tot en met +4,5 en van -1 tot en met -8. Er zijn ook leesglazen beschikbaar. Dan heb je alleen onderin het glas een correctie van +1 tot en met +4,5. Je kunt een bril op sterkte heel gemakkelijk bestellen. Je geeft de sterkte van je brillenglazen (volgens opgave van de opticien) door en Sublub levert de duikbril met de bijpassende glazen uit voorraad. De Tusa M212 Ceos is ook leverbaar in zwart siliconen en met verschillende kleuren voor het frame. www.sublub.nl