Leestijd: 4 minuten

Via deze rubriek kom je meer te weten over de laatste trends en ontwikkelingen rond duikmateriaal.

Duikmateriaal

Paralenz actiecamera

Je denkt: het is een lampje. Maar verstopt in deze compacte aluminium behuizing zit een 4K actiecamera van Paralenz. De camera is speciaal gemaakt voor duikers. De Paralenz corrigeert automatisch de kleuren onder water en koppelt de beelden die je maakt aan gegevens over de duik.

 

De kleurcorrectie gebeurt aan de hand van een ingebouwde druksensor die op basis van de diepte de witbalans aanpast. Je hoeft hierdoor tijdens je duik niet te denken aan filters of ander technisch gedoe. De bediening gebeurt met magnetische knoppen die je ook met dikke neopreen handschoenen nog goed aanvoelt. De druksensor en een temperatuursensor geven hun gegevens weer in de foto’s en video’s. Zo weet je altijd waar je een opname hebt gemaakt. De Paralenz camera begint direct met het loggen zodra je de camera onder water steekt. Een app genereert een grafiek waarin foto’s en video’s worden gekoppeld aan de tijd en de diepte. Zo maak je in een mum van tijd een videologboek dat je kunt delen op social media. De camera is waterdicht tot 200 meter. www.onderwaterhuis.nl

 

DuikmateriaalExcite vinnen Mares

Er is een groot probleem met de vinnen van Mares en dat is dat ze maar niet stuk gaan. Mares was de eerste die het lukte om een onverwoestbare verbinding te maken tussen rubber en kunststof. Zo kan het gebeuren dat steeds meer duikers aan de waterkant verschijnen met compleet afgetrapte maar goed functionerende Avanti’s. Als je dan toch nieuwe vinnen wil: Mares introduceert nu de Excite en Excite Pro vinnen. Deze vinnen bestaan ook uit de beproefde combinatie van zacht rubber met hard kunststof waardoor zich tijdens de vinslag een tunnel vormt in de vin. Daardoor wordt het water naar achteren geduwd. De vin heeft een zachte open voetpocket. De hielband is van elastiek en heeft een grote lus om ‘m beet te pakken. De Excite Pro heeft vergeleken met de Excite een stijver blad. Die kost iets meer kracht bij het zwemmen. www.mares.com

 

DuikmateriaalBare Evoke Full Lady

Tijdens het duiken straal je een groot deel van je lichaamswarmte uit naar het water. Bare verwerkt daarom Celliant in een aantal pakken, caps en schoentjes. Celliant – overgewaaid uit sportkleding – bestaat uit 13 thermo-reactieve mineralen die zijn verwerkt in de voering van het pak. De mineralen zetten de verspilde lichaamswarmte om in infrarode energie die weer aan het lichaam wordt teruggegeven. Dat stimuleert volgens Bare de bloedcirculatie en houdt de duiker langer warm. De Evoke Full Lady is zo’n thermo-reactief pak. Het is gemaakt van het soepele S-Flex neopreen met dubbel gestikte en gelijmde naden. Een grote flap achter de rits en lange seals bij de polsen voorkomen dat er te veel water circuleert. De ritsen bij de enkels zijn extra lang zodat je het pak gemakkelijk aantrekt. De Evoke Full Lady is 7 millimeter dik en zo gesneden dat het altijd als gegoten zit.

 

Duikmateriaal

Beuchat Masterlift X-AIR Comfort

Masterlift is het topmodel trimjack van het Franse Beuchat. Het heeft inmiddels een upgrade gehad en is weer helemaal bij de tijd. Het trimjack heeft luchtkamers op de rug en de beide zijden, en een hard, gevoerd backpack. Zachte voering is ook aangebracht onder de schouderbanden, op de heupen en aan de binnenkant in de nek. Er zijn 8 D-ringen waarvan 6 van aluminium en 2 van plastic. Voor betere zichtbaarheid aan de oppervlakte is de Masterlift grotendeels in oranje materiaal afgewerkt. Onder de opbergzakken op de zij is ruimte voor quick release loodpockets voor elk 5 kilo. Achterop kun je nog eens 2 keer 2 kilo lood kwijt. Aan het jack zijn bevestigingspunten gemaakt voor een mes, octopus en manometer of console. De Masterlift X-AIR Comfort is verkrijgbaar in 5 maten van XS tot XL. www.beuchat-diving.com

 

Nautilus Marine Rescue GPS

Duikmateriaal

Maak jij weleens een liveaboard duikvakantie? Of duik je op de Noordzee of maak je andere bootduiken? Dan is de Nautilus Marine Rescue GPS-tracker een echte musthave. De kans is groot dat je volop geniet van je duiktrip, maar er is ook een kleine kans dat je om welke reden dan ook op het open water achterblijft. Een GPS-tracker is daarom voor elke bootduiker een noodzakelijk stuk uitrusting, net zoals de lawinepieper dat is voor de alpinist.

 

De Nautilus Marine Rescue GPS is een handzame GPS-tracker. Het model is compleet vernieuwd. De Nautilus Marine Rescue heeft als voordeel dat het apparaatje een signaal uitzendt dat ontvangen wordt door alle schepen binnen een straal van 54 kilometer die met AIS (Automatic Identification System) zijn uitgerust. Tegelijk gaat er een noodbericht naar de marifoon op je eigen vaartuig. Het GPS-signaal is tot op 1,5 meter nauwkeurig. Zo kun je snel weer worden opgepikt.

De Nautilus Marine Rescue GPS is erg gebruiksvriendelijk: je opent het deksel en zet hem aan, schuif de antennekap eraf en met een druk op de rode knop doet de Marine Rescue GPS zijn werk. De Nautilus Marine Rescue GPS tracker is compact (75x97x39 mm, weegt 131 gram incl. batterijen) en is gemakkelijk mee te nemen en aan je duikuitrusting te bevestigen. De tracker is waterdicht tot een diepte van 130 meter en werkt ook onder extreme buitentemperaturen van -25° tot +55°c). Goede batterijen gaan tot 5 jaar mee. Tekst en foto: Peter Dahler.