Leestijd: 3 minuten

Hugyfot viert haar 65e verjaardag met de introductie van de Vision systeembehuizing.

De nieuwste telg uit de Hugyfot-familie is nog steeds herkenbaar aan de unieke huisstijl: ronde vormen, een matzwarte afwerking en rode knoppen en accenten. Dat is alleen maar de buitenkant. Het grote verschil met andere onderwaterhuizen is dat er verschillende camera’s in de Hugyfot Vision passen. De enige andere fabrikant die dat doet is Easydive. Het Vision huis van Hugyfot is ontwikkeld voor de nieuwe GoPro 7 actiecamera (maar de 5 en 6 kunnen er ook in) en de Sony RX100 VI compact camera (maar de IV en V passen ook). Daarmee wordt het onderwaterhuis, toch snel een investering van € 1600,00, ineens toekomstvast. Dat wil zeggen: je hoeft niet meer een hele nieuwe behuizing te kopen als er een nieuwe versie van jouw camera komt. Het huis is daarnaast nog te gebruiken als monitor voor een spiegelreflexcamera.

 

Het onderwaterhuis bestaat uit twee delen, de achterzijde en de frontplaat met de poort. De achterzijde is universeel ontworpen zodat deze voor beide camera’s kan worden gebruikt. Alleen de voorste helft is aangepast aan de verschillende camera’s. Met een kleine aanpassing van het binnenwerk zijn de verschillende camera’s in te passen. Groot voordeel voor de reislustige foto-, of videograaf! Wanneer deze gewend is met een spiegelreflex met monitor te werken kan, wanneer een vliegvakantie wordt gepland, het bagage gewicht van de camera uitrusting worden verminderd door de Sony RX100 of GoPro mee op reis te nemen. Door de monitor te voorzien van het bijpassende front en het binnenwerk aan te passen kan een veel lichtere uitrusting worden gebruikt.

 

Artikel gaat verder na afbeeldingen

  • Hugyfot Vision in de uitvoering voor Sony. Het grote scherm is erg helder.
  • Geschikt voor meerdere typen camera’s.
  • Gefreesd uit een blok aluminium.

 

Powerpack

Een groot voordeel van de Hugyfot behuizing is het ingebouwde 7-inch beeldscherm aan de achterkant. Op de kleine schermpjes achterop actiecamera’s en compact camera’s is het vaak moeilijk om een goede indruk te krijgen van scherpte, compositie en de gemaakte opname. Het grote scherm in het Vision onderwaterhuis is erg helder. Het scherm werkt niet met een spiegelreflex maar ook daarvoor is een oplossing bedacht. Het grote scherm kan worden voorzien van een gesloten front en kan dan als een losse 7-inch monitor op de DSLR-behuizing worden gemonteerd. Een ander groot voordeel is de toevoeging van de powerpacks in de onderwaterbehuizing. Hierdoor zijn de camera’s vier tot vijf uur aan een stuk te gebruiken. Het rood oplichtende batterijsymbool tijdens een duik is verleden tijd. Hugyfot belooft dat deze powerpacks binnenkort zelfs tot zeven uur energie gaan leveren.

 

Hugyfot belooft dat deze powerpacks binnenkort zelfs tot zeven uur energie gaan leveren.

 

Hugyfot speelt met de Vision systeembehuizing in op de groeiende markt van compact camera’s. De huidige compact camera’s zijn kwalitatief zo goed dat veel types in beeldkwaliteit niet meer onderdoen voor een gemiddelde spiegelreflex. De Sony RX100 VI kan, naast prachtige foto’s, ook hoogwaardige 4K video-opnames maken en biedt daarmee de amateur videofilmer een handzaam stuk gereedschap. De fotofunctie van de GoPro 7 is weliswaar van wat mindere kwaliteit maar op het gebied van 4K video levert het actiecameraatje professionele kwaliteit. Samen met de Hugyfot Vision systeembehuizing vormen de camera’s een bruikbaar alternatief voor de onderwaterfilmer en fotograaf.

 

Teflon

Bij de introductie van de Vision was er gelegenheid om onder begeleiding (lees: met uitleg van een gids) de fabriek te bezoeken waar de onderwaterhuizen worden gemaakt. De onderwaterhuizen worden helemaal met behulp van computers ontworpen. De digitale tekeningen worden vervolgens in een machine geladen die de behuizing uit een massief blok aluminium freest. Daarna wordt het aluminium onderwaterhuis geanodiseerd en van een teflon coating voorzien. Medewerkers monteren handmatig alle knoppen en doorvoeren, waarna de behuizing aan uitgebreide testen wordt onderworpen. Pas dan vindt het eindproduct zijn weg naar de gebruiker.

 

____________________________________________________________

Snelkookpan

HugyfotHugyfot is in 1953 opgericht door de Zwitser René Hugenschmidt. Nadat de jonge werktuigbouwkundig ingenieur bij het Italiaanse Nervi zijn eerste duik maakt, besluit hij zijn werkplaats aan het meer van Zurich om te bouwen tot een fabriekje voor camerahuizen. Die zien er in het begin nog uit als snelkookpannen. De productie is eerst beperkt tot huizen voor fotocamera’s van Agfa, Edixa, Exakta, Kodak, Leitz, Voigtländer en Zeiss. Vanaf 1957 komen er huizen bij voor filmcamera’s en dankzij nieuwe technieken kan Hugenschmidt vanaf 1965 de eerste onderwaterflitsers ontwikkelen. Het zal nog tot de jaren 90 duren voordat huizen in grote aantallen worden geproduceerd. In 2003 neemt Greenforce (bekend van de lampen) het bedrijf over en verplaatst de ontwikkeling en fabricage naar het Belgische Erembodegem. Sindsdien hebben de huizen de karakteristieke matzwarte kleur.