Leestijd: 4 minuten

Duikspotter bestaat twee jaar. Het platform blijft de komende tijd in ontwikkeling. Tijd om terug te kijken, maar ook zeker vooruit!

Op 5 december 2017 ging Duikspotter live, als een Sinterklaascadeautje voor alle leden van de NOB. De NOB had net de eigen website vernieuwd en voegde daar meteen het Duikspotter platform aan toe. Nu, twee jaar later, staat de teller op 1500 accounts van wie het overgrote deel bestaande NOB-leden. In totaal zijn er op alle pagina’s bij elkaar zo’n 1.500 bezoeken per week. Sinds Duikspotter bestaat is Duikmateriaal elke maand het meest gelezen thema. Zelfs als er die maand geen nieuw bericht over is geplaatst. Hier kun je uit opmaken dat duikers erg geïnteresseerd zijn in de laatste ontwikkelingen rondom duikpakken, ademautomaten, vinnen en meer. Van de bezoekers komt ongeveer 20 procent uit social media (vooral Facebook), 40 procent komt rechtstreeks op Duikspotter (vult zelf de URL in) en 20 procent komt vanuit directe links zoals Onderwatersport.org. De Duikspotter Facebookpagina heeft ruim 800 volgers en een bereik van 20.000 tot 30.000 mensen per maand. De video’s van onderwaterleven en berichten over duikmateriaal bereiken hier de meeste mensen. Het is dus wel duidelijk wat de twee best gelezen thema’s zijn. Om deze reden willen wij graag meer artikelen over onderwaterbiologie en duikmateriaal gaan plaatsen. Zo kunnen wij meer duikers informeren en inspireren. Voor de komende jaren is dat reden voor de NOB om te blijven investeren in het platform voor alle duikers.

 

Bijna 400 artikelen

Met Duikspotter wil de NOB de niet NOB-duikers in Nederland bereiken. Duikers die lid zijn van de NOB vinden de nodige informatie over o.a. opleidingen, verzekeringen en instructeurszaken op www.onderwatersport.org. Duikspotter is daarentegen een platform waar het vooral gaat om inspiratie en informatie over Nederlandse duikplaatsen, -winkels en -clubs. Het resultaat is een platform waar duikers een schat aan informatie kunnen vinden. Alle artikelen uit de laatste vijf jaar Onderwatersport zijn er in digitale vorm terug te lezen en zijn daarmee ook toegankelijk voor nieuwe leden of tijdelijke Duikspotter accounthouders. De informatie is in twaalf thema’s verdeeld, van wrakduiken en technisch duiken tot onderwaterbiologie en -fotografie. Er staan momenteel 385 artikelen op het platform. Daarnaast is een duikkaart gemaakt met Nederlandse duikplaatsen en –winkels, en de duikkalender gevuld met evenementen georganiseerd door NOB en haar verenigingen.

 

Er komen steeds vaker artikelen exclusief op Duikspotter. Je mist dus echt iets als je er niet gaat kijken.

 

Duikspotter komt voort uit onderzoek naar de behoeften van individuele duikers in Nederland. Aan de hand van de uitkomsten zijn verschillend “typen” duikers beschreven, zoals bijvoorbeeld verenigingsduikers, natuurliefhebbers en de doe-het-zelf-duikers. Deze drie groepen hebben een aantal eigenschappen met elkaar gemeen. Doordat de artikelen op Duikspotter over twaalf thema’s verdeeld zijn, is er voor iedereen interessante informatie te vinden. Voor ieder wat wils dus. In de afgelopen twee jaar is een aantal dingen aangepast en toegevoegd. Zo is er een videopagina voor video’s. Iedereen kan tegenwoordig filmpjes maken, dus heb je een mooi beeldverslag van een reis of evenement, laat het ons dan weten! Wij plaatsen het graag. Daarnaast plaatst de redactie steeds vaker artikelen exclusief op Duikspotter, ter vervanging van de twee gedrukte nummer van Onderwatersport die niet meer verschijnen (sinds 2019 verschijnt het blad zes keer per jaar in druk). Je mist dus echt iets als je er niet gaat kijken.

 

Inlog

Voor het komende jaar staan nog verdere aanpassingen en toevoegingen op de to-do-list van het bondsbureau. Duikspotter blijft in ontwikkeling zodat het platform goed aansluit bij de behoeften van duikers. Zo wordt op dit moment de manier van inloggen aangepast. Als NOB-lid heb je namelijk gratis toegang tot Duikspotter maar dat is op dit moment nog niet voor iedereen even duidelijk. Wanneer de aanpassingen gedaan zijn, moet het registreren en inloggen makkelijker zijn. Er wordt namelijk van te voren al een duidelijke scheiding gemaakt tussen NOB-leden en niet-leden. Hiermee voorkomen we dat NOB-leden onnodig gaan betalen voor een maand- of jaaraccount. Zo halen we de frustrerende firewall voor geregistreerde leden weg. Duikspotter moet een plek zijn voor alle soorten duikers, jong én oud.

 

Duikspotter biedt verenigingen de mogelijkheid om hun evenementen te promoten. Heb je een introductieduik, een braderie, een erwtensoep- of paaseierenduik? Geef het door aan het bondsbureau en we helpen de vereniging een handje door het evenement te adverteren op social media en het een plek te geven op de Duikspotter kalender. Zo helpen we jullie aan meer bereik en zichtbaarheid online en hopelijk uiteindelijk nieuwe leden. Door de handen ineen te slaan kunnen we onze mooie duiksport nog meer ontwikkelen.

 

Groei

Ruim 1500 accounts is op zich een mooi aantal. Het betekent ook dat ongeveer negentig procent van de NOB-leden Duikspotter nog moeten ontdekken. Het bondsbureau gaat op zoek naar manieren om het aantal accounts te vergroten zodat we nog meer mensen kunnen inspireren voor hun volgende duik. Blijf vooral genieten van al het moois dat onze sport te bieden heeft, dan zorgen wij ervoor dat we je blijven inspireren. Vragen over Duikspotter? Neem dan contact op via laura@duikspotter.nl.

 

Giftbox

Het cadeau voor de échte duikliefhebber! Sinds eind 2018 is het mogelijk om iemand een Duikspotter jaaraccount cadeau te doen. Met de speciale giftbox kun je de duikliefhebbers een passend cadeau geven voor verjaardagen, jubilea, als bedankje of gewoon zomaar. De inhoud van de giftbox bestaat uit een jaaraccount op Duikspotter, de NOB-ongevallenverzekering, en het Onderwatersport Magazine (een jaar NOB-lidmaatschap dus). Meer informatie over de giftbox vind je op www.duikspotter.nl/giftbox. Om de giftbox helemaal compleet te maken, krijg je er een flesje Sea Drops bij. Deze zorgen ervoor dat je bril nooit meer beslaat. Nog beter spotten dus! Binnenkort is de giftbox te koop bij diverse duikwinkels, tot die tijd is hij verkrijgbaar in de webshop van de NOB. www.nobshop.org.

 

Hoe maak ik een account aan?

Wil jij de onderwaterwereld van Duikspotter ook ontdekken? Maak dan een gratis proefmaand aan op www.duikspotter.nl/registreer. Als je lid bent van de NOB kun je hier je gegevens invullen zoals ze bij de NOB bekend zijn. Deze gegevens worden vervolgens gekoppeld aan je lidmaatschap waardoor je gratis en onbeperkt toegang krijgt tot Duikspotter. Veel leesplezier gewenst!