Leestijd: < 1 minuut

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt de fotograaf uit hoe een beeld tot stand is gekomen. Sommige jonge visjes zoeken bescherming tussen de tentakels van kwallen, zo ook deze jonge wijting die hiervoor de gele haarkwal gebruikt. Fotograaf Ad Aleman vertelt over zijn foto. 

Locatie
De foto is gemaakt in Zuid-Noorwegen in de Baai van Bådnes, een kleine baai  een paar kilometer westelijk van Korshamn. In deze baai zijn de rotswanden begroeid met grote bruinwieren en hierop en -onder is heel veel leven te vinden. Tijdens één van de snorkeltochtjes zijn er veel prachtige gele haarkwallen aanwezig.

 

Camera
Olympus TG-6 zonder OW-huis

 

Aanpak
Tijdens de zoektocht naar een locatie heb ik gezocht naar een plek dicht bij het zoute water. Verder landinwaarts kun je als snorkelaar zichtproblemen krijgen met de overgang van het soms zoete oppervlaktewater met het zoute water daaronder. Meestal ga ik niet op pad met een speciaal doel, maar zie ik wel wat ik tegenkom.

 

Stand flitsers
Ik heb geen flitsers gebruikt maar een groothoek duiklampje van 1000 lumen.

 

Nabewerking
Om snel te kunnen reageren en toch een behoorlijk resultaat te kunnen bereiken gebruik ik voor een TG-6 behoorlijk hoge ISO-waarden (ISO 800). Dit is mogelijk omdat de AI gestuurde ruisonderdrukker in Lightroom erg goed werkt. De belichting is wat aangepast (+1.2) en de helderheid en nevel verwijderen zijn op + 34 gezet. Opname een beetje bijgesneden en nog een kleine ongerechtigheid verwijderd.

 

EXIF data

Bestandstype: RAW
Bestandsgrootte: van 4000 x 3000 naar 3390 x 2543
Datum en tijd: 09.09.2023 15:10 uur
Belichting: 1/320 sec. F 9.0
Belichtingsprogramma: Diafragma voorkeuze
Lichtgevoeligheid: ISO 800
Brandpuntsafstand: 5.4 mm (FF 30 mm)
Witbalans: Automatisch