Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in een honderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt de fotograaf uit hoe een beeld tot stand is gekomen. 

“Na mijn fotoproject ‘Geboorte van een oorkwal’ (Onderwatersport juni 2021) ben ik nog beter naar oorkwallen gaan kijken.”

 

Locatie

Aan de havenzijde van de strekdam van de Springersdiephaven in de Grevelingen komen de oorkwallen soms massaal voor. Maar nu is het maar een enkel juveniel exemplaar wat ik tegenkom.

 

Camera

De foto is gemaakt met een Olympus Tg-6 zonder onderwaterhuis en een Riff mini-B spot-duiklamp.

 

Aanpak

Met vallen en opstaan probeer ik al snorkelend deze oorkwalletjes te fotograferen. De klokdiameter is niet meer dan één tot anderhalve centimeter en dat maakt het scherpstellen en belichten moeilijk. Flitsen met het ringlicht levert te veel ongewenste reflecties op. Na veel mislukte foto’s ga ik over op een andere techniek. Omdat ik met een kleine camera fotografeer, kan ik deze met mijn rechterhand vasthouden en bedienen. Mijn linkerhand heb ik dan vrij om met de duiklamp het kwalletje van onder aan te lichten. Nu lukt het op het kwalletje goed in beeld te krijgen. De kleur in de achtergrond komt van de wieren die op de stenen van de strekdam groeien.

 

Stand flitsers

Met mijn manier van fotograferen, waarbij soms mijn kleine camera nog te groot is, kan ik geen onderwaterhuis en een flitser toepassen. Al snorkelend, meestal maar net onder het water, maak ik gebruik van het aanwezige licht, soms met duiklamp als extra lichtbron.

 

Nabewerking

Het RAW bestand is bewerkt in Lightroom. De witbalans is met behulp van het pipet op het oorkwalletje bepaald. De hooglichten en de helderheid zijn wat verhoogd. Ons water is meestal niet zo helder, gelukkig kan de tool ‘nevel verwijderen’, helpen dit te onderdrukken. Let op: deze tool met beleid gebruiken, want je kunt er ook vrij gemakkelijk een opname mee om zeep helpen.

 

EXIF data

Belichting: 1/500 sec bij F3.2
Belichtingsprogramma: A (diafragma voorkeuze)
Belichting correctie : – 2 stops
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Brandpuntafstand : 5.8 mm (vergelijkbaar met 32 mm full frame)
Witbalans: 4900K in nabewerking