Leestijd: 2 minuten

Meer dan honderd Almeerse leerlingen van basisschool de Archipel hebben in eind 2021 kennis gemaakt met de onderwatersport. De kinderen leerden in het klaslokaal en het zwembad over snorkelen, duiken en de onderwaternatuur met onder andere een memoryspel en een leuke quiz. Ook keken de kinderen op hun eigen telefoon met een eenvoudige VR-bril 360-graden-Youtube-filmpjes waarin ze alvast verkennen hoe de wereld er onderwater uitziet.

De NOB heeft voor NOB-clubs het ScubaFISHual-lespakket ontwikkeld. Met dit leuke en interactieve programma kunnen verenigingen de basisschoolleerlingen (groep 7/8) kennis laten maken met de onderwatersport. Vrijwilligers van de club kunnen laagdrempelig in het klaslokaal de lessen geven. Basisscholen vinden dit soort lessen heel interessant.

 

‘Ik zou het zo elke dag willen doen en dan het liefst in een oceaan’

 

Het lespakket, dat voor iedere NOB-club beschikbaar is, bestaat uit een lesplan, een memoryspel, een quiz, 360-graden-Youtube-filmpjes en kartonnen VR-brillen. Als leuke afsluiting en interessante ledenwervingsactie kan de club aansluitend meer over de eigen club vertellen en de kinderen en ouders uitnodigen voor een introductieduik in het zwembad.

 

Aylin – leerling groep 8 Archipel Almere

‘Ik heb eerder gedoken in Turkije, ook in een zwembad. Maar toen ik hoorde dat we met de klas gingen duiken, vond ik dat wel heel erg gaaf en leuk. We kregen eerst een les in de klas. Toen we in het zwembad aankwamen, gingen we in twee groepjes duiken en snorkelen. Het was zo leuk! Ik zou het zo elke dag willen doen en dan het liefst in een oceaan.’

 

Leerkracht Daniëlle

‘Het was voor de Archipel fantastisch dat wij konden deelnemen aan de kennismakingslessen. Weinig kinderen krijgen de kans om te ervaren wat het duiken inhoudt, dus hoe leuk is het als je daar via school kennis mee leert maken. In het onderwijs willen we alle kinderen de kans geven om te ontdekken wie ze zijn. Via externe lessen kunnen we ons aanbod zo breed mogelijk maken. Wij waren dus erg blij met deze kans. Kinderen en leerkrachten vonden het een ervaring. Erg leuk om te zien dat de kinderen het gewoon deden! Kinderen die het een beetje eng vonden werden goed begeleid door alle instructeurs, zodat iedereen het echt heeft kunnen beleven.’

 

Wil je met jouw vereniging ook aan de slag met ScubaFISHual? Neem dan contact met ons op via info@onderwatersport.org We helpen je graag op weg!

 

Aylin, leerling van groep 8, deed enthousiast mee aan ScubaFISHual. Foto: Ron Offermans