Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt de fotograaf uit hoe een beeld tot stand is gekomen. Op de ondiepe plaat bij Den Osse ligt een zeebarbeel te wachten voor een mooie plaat. Gemaakt door Janny Bosman.

Locatie

Nachtduiken vragen altijd iets meer planning. Uiteraard is de zonsondergang een factor maar een veilig gevoel bij de duikstek is zeker zo belangrijk. Een favoriete nachtduikstek in het Grevelingenmeer is voor mij Nieuwe Kerkweg, Den Osse. Dat was ook de duikstek voor deze foto in de serie ‘Zó gemaakt’.

 

Camera

De foto van de mul is gemaakt met een Olympus systeemcamera OM-D E-M1 in een Nauticam aluminium onderwaterhuis met hoekzoeker. Voor nachtduiken monteer ik doorgaans de 12-50 mm. zoomlens met bijpassende poort. De zoomlens op zich heeft niet de hoogste kwaliteit die je maar kan wensen, maar heeft wél het voordeel dat ik onderwater kan omschakelen naar macro 43 mm. Dat is mij al tientallen keren goed is bevallen, zeker tijdens de nachtduiken. Voor de externe belichting gebruik ik twee Inon flitsers Z-330 waarvan op rechts een wegklapbare snoot is bevestigd.

 

Beschrijving

Dat is prettig, nog even met het laatste beetje daglicht de duikset opbouwen en alles gereed maken. We wachten nog even totdat het volledig donker is en die tijd benut ik graag om mijn bucketlist voor deze nachtduik even hardop uit te spreken – met een knipoog en glimlach.

 

Vanuit eerdere nachtduiken hier op de Nieuwe Kerkweg is er een voorkeur ontstaan om aan het einde van de duik wat extra tijd te nemen op de ondiepe plaat. Veel mooi en apart onderwaterleven hebben we hier inmiddels aangetroffen. En in deze periode, rond oktober, is een ontmoeting met een mul (Mullus surmuletus) altijd mogelijk. We passeren de reefballs en enkele zeedahlia’s. We zien groene zeedonderpadden en zeenaaktslakken en zetten uiteindelijk koers naar de ondiepe plaat om verder te zoeken op het zand.

 

Tussen twee zandplaten in is een dichtbegroeide oude dijkrug waar we overheen moeten en hier krijg ik attentiesignalen van mijn buddy. Tussen de wieren zit een mul, best groot deze. De rode kleur is er wel maar deze is grijzer dan ik voorheen heb gezien. Wat de mul zo grappig maakt zijn de twee baarddraden. In rust zijn deze ingeklapt onder de bek maar zodra de mul in beweging komt, komen deze voelsprieten voor de bek naar voren. Rustig geeft deze zeebarbeel mij de gelegenheid foto’s te maken.

 

Na een high-five onderwater zwemmen we terug naar de duiktrap. Zo’n bucketlist ga ik vaker opsommen voor de duik.

 

 

Exif data

Olympus OM-D E-M1, stand manueel.

zoomlens 12-50 mm. – standpunt 13 mm.

diafragma F13

Sluiter 1/80 seconde

Iso 200