Locatie
Deze keer stond een duik gepland naar de oude kademuur (bij de Zeelandbrug), die niet vanaf de kant bedoken kan worden, dus de RIB moest aan het werk. Vanaf het haventje bij de val is het twee minuten varen naar de duikstek.
De oude kademuur is een soort ‘heuvel’ waar je mooi rondom kan duiken en de duik kan eindigen op het dak op ongeveer vijf meter diep. Op dit dak aangekomen zagen we een mooi groot veld met nog jonge mosselen met daarop allerlei leven waaronder ook deze krab die op de foto wilde. Het zicht was er super en er was nagenoeg geen stroming, allemaal ingrediënten om op je gemakje tijdens je safetystop nog wat foto’s te maken en de duik af te ronden.
Camera
Ik fotografeer met een Nikon D610, AF Micro-Nikkor 60mm f/2.8D met INON Z-330 flitsers waarop een snoot met opening van 6 centimeter. Ik heb standaard twee flitsers, op de linkerflitser zit een snoot waar ik de mogelijkheid heb om de snoot opening te variëren door middel van opzet- of afschroeftools. Ook kan ik een Nauticam CMC Convertor voor de lens klappen voor het kleine spul.
Aanpak
De avond voor een duikdagje in Zeeland staat meestal in het teken van de keus, gaat de macro- of de groothoeklens mee onderwater? Dit hangt natuurlijk grotendeels af van hoe goed of slecht het zicht is. Deze keer was de inschatting dat het ‘macrozicht’ zou zijn, gezien de weersomstandigheden de dag ervoor en de meldingen die op allerlei vormen van social media gedaan werden. Dus ging de macrolens mee.
Ik ben lid van Mobydivers en heb dan de luxe dat we binnen de vereniging beschikking hebben over een rib, of het schip de Vierling, waarmee er heerlijke dagjes duiken op de Oosterschelde georganiseerd worden.
Vaak zie je foto’s met een zo klein mogelijke snoot opening maar in dit geval was de omgeving interessant genoeg om ook in beeld te brengen. Ik had kunnen kiezen om geen snoot te gebruiken maar dan werd de foto een beetje vlak en valt de krab weg in de omgeving.
Aangezien ik groothoekfoto’s vaak maak met een flitser voor de achtergrond en een flitser met een grote snoot-opening gebruik om het onderwerp uit te lichten, kwam ik op het idee om de grote opening hier ook te gebruiken om de achtergrond meer tot zijn recht te laten komen. Ook denk ik dat de foto met snoot wat meer ‘spanning’ heeft door deze belichting.
Stand flitsers
De flitser heb ik rechtsboven iets naar achteren geplaatst om de lichtbundel groot genoeg te krijgen om de achtergrond genoeg mee te belichten. Hoe verder de flitser van het onderwerp geplaatst wordt hoe groter de lichtbundel wordt. Ik probeer altijd de flitser zo laag mogelijk te zetten, meer of te veel licht betekend automatisch meer zweefvuil.
Nabewerking
De foto is in RAW-bestand opgeslagen en in Photoshop bewerkt.
- In raw scherm het contrast aangepast naar +20.
- Hooglichten -14.
- Omgezet naar JPG
- Hoogdoorlaat filter met straal 3,2
- Rand li en boven iets gecropt om een betere compositie te krijgen.
- Stof wegwerken met het kloonstempel
EXIF data
Bestandstype: geschoten in Raw, opgeslagen na bewerking als JPG
Bestandsgrootte: Raw: 27,1 MB – JPG 11,7 MB
Datum en tijd: Zondag 18 augustus 2024 om 09.10 uur
1/125, F16, ISO 200. WB 5560K (afgestemd op flitsers).