Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt de fotograaf uit hoe een beeld tot stand is gekomen.

Locatie

Een of twee keer per jaar stelt het zwembad in Roosendaal haar buitenzwembad beschikbaar om er honden in te laten zwemmen. Een uitgelezen kans om hier als onderwaterfotograaf bij te zijn. Er zijn een aantal verschillende zwembaden met verschillende dieptes. Het is maar net wat de hond durft, welk bad we gebruiken. In dit geval had de hond geen probleem met de diepte en met mij op de bodem.

 

Camera

De foto is gemaakt met een Sony 7RIV full-frame systeemcamera. De lens is een Sony FE 28mm f/2.0 lens met een extra Fisheye converter om een extra wijd beeld te krijgen. De camera en lens zitten in een Sea&Sea onderwaterhuis met een dome/bolle poort. Daarnaast heb ik twee Sea&Sea YS-D3 flitsers direct op mijn handvatten gemonteerd, zodat ik erg wendbaar ben onderwater. Op de flitsers heb ik de dome-diffusers gemonteerd zodat je een mooie egale spreiding van het flitslicht krijgt.

Aanpak

Aangezien het echte momentopnames zijn en je niet uitgebreid opnieuw kan proberen moet je goed voorbereid zijn. Mijn flitsers heb ik direct op de kogels van mijn handvatten gemonteerd, zodat ik een compacte set heb en dus lekker wendbaar ben onderwater. Dit is erg handig met de honden. Omdat alles erg snel gaat en ik het onderwerp wil ‘bevriezen’ in de foto, heb ik de sluitertijd van mijn camera op 1/200e gezet en op ‘high-repetitive’ zodat hij 1tien foto’s per seconde maakt. Mijn flitsers zet ik op halve kracht. De Sea&Sea YS-D3 flitser heeft twee flitsbuizen die onafhankelijk van elkaar om de beurt kunnen flitsen en zo de tien foto’s per seconde gemakkelijk kunnen bijhouden. Voor wat betreft de aanpak met de honden hebben we verschillende dingen geprobeerd. De eerste aanpak is de hond van de kant in het water laten springen, maar dat werkte niet echt goed, omdat je dan alleen een bellenbaan te zien krijgt en weinig van de hond zelf. De andere aanpak werkte perfect, namelijk een tweede persoon erbij in het water die het speeltje van een afstandje voor mij in het water gooide waar de hond achteraan gaat, terwijl ik onderwater op de bodem lag. Op het moment dat de hond er bijna is, steekt hij zijn kop onderwater en duikt hij er achteraan. Dat is hét moment om af te drukken.


Stand flitsers

De stand van de flitser is tussen de 30 en 45 graden van de camera naar buiten gericht. Ondanks dat ze dicht bij de lens staan, krijg ik door het heldere zwembadwater weinig tot geen witte belichtings-vlekken in de uiterste hoeken.


Nabewerking

Ik heb bijzonder weinig bewerkt in de foto. Slechts een aantal vuiltjes die toch in het water zaten zijn er uit gepoetst.

EXIF data onderwater foto:

ISO-waarde                 : 640

Brandpuntafstand        : 16mm (fisheye)

Diafragma                    : f11

Sluitertijd                     : 1/200 sec.

 

Zo gemaakt: Spring