Leestijd: 2 minuten

Met een foto van een roze naaktslak heeft Bas van der Sanden uit Breda de eerste prijs gewonnen van het fotokampioenschap “Oosterschelde Ondersteboven”. Gedeputeerde van de provincie Zeeland Carla Schönknecht reikte de prijs (een Suunto Zoop) aan Bas uit. ‘De kleurrijke foto van Bas laat prachtig zien dat dit óók Nederland is,’ aldus Schönknecht. ‘Fotografie is een krachtig middel om mensen te laten zien hoe mooi en tegelijkertijd kwetsbaar de onderwaternatuur in ons land is.’

Dat de Oosterschelde een uniek natuurgebied met bijzonder onderwaterleven is, weten sportduikers uit binnen- en buitenland allang. Maar veel niet-duikers zijn onbekend met het moois dat zich onder de in hun ogen grauwe oppervlakte van de Zeeuwse wateren bevindt. De NOB en het Nationaal Park Oosterschelde organiseren met subsidie van de Provincie Zeeland iedere twee jaar het onderwaterfotografiekampioenschap “Oosterschelde Ondersteboven.” In 2012 won Janny Bosman de eerste prijs met een groothoekfoto van een hangcultuur. Voor deze editie zijn in twee maanden tijd meer dan negentig foto’s ingestuurd.

  • Van links naar rechts: Oom Hugo, die de prijs namens Filip Staes in ontvangst nam, gedeputeerde van de Provincie Zeeland Carla Schönknecht, Bas van der Sanden, Siebe Kramer, Yvonne Tijmes-Freen en burgemeester Gerard Rabelink.

[tk]Promotiewaarde
De jury bestond uit Jack de Vries (voorzitter van de NOB), Gerard Rabelink (burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland), Siebe Kramer (voorzitter van het Nationaal Park Oosterschelde), Arco de Man (onderwaterfotograaf en deelnemer aan de WK in mei) en Floor Driessen (onderwaterbioloog). Zij hebben niet alleen gekeken naar de kwaliteit van de foto’s op zich, maar ook of het beeld geschikt is om het onderwaterleven van de Oosterschelde te promoten. Naast de foto van Bas werd de foto van Yvonne Tijmes-Freen uit Bergen op Zoom aangewezen als winnaar van de themaprijs. Yvonne kreeg van burgemeester Rabelink een Bare duiktas overhandigd. ‘De foto met de duiker en de loep laat goed zien hoe je in de Oosterschelde kunt duiken, zo licht Rabelink de keuze toe. ‘De Oosterschelde is met het blote oog al mooi, maar als je het van dichterbij bekijkt is het vaak nog veel indrukwekkender.’

Publieksprijs
De publieksprijs ging naar Filip Staes uit Mechelen (België). Hij kreeg 136 likes op de Facebookpagina van de Nederlandse Onderwatersport Bond ging met de publieksprijs (een snorkelset van Aqua Lung) naar huis.

Expositie
De winnende foto’s van het kampioenschap worden tentoongesteld bij meerdere restaurants en hotels rondom de Oosterschelde. ‘Hopelijk worden naast Bas, Yvonne en Filip op die manier nóg meer mensen enthousiast over het onderwaterleven van de Oosterschelde!’ aldus Jack de Vries.

  • Eerste prijs - Bas van der Sanden
  • Publieksprijs - Filip Staes
  • Chris Kennes
  • Filip Staes
  • Janny Bosman
  • Jeroen Zetz
  • René Weterings
  • Rinie Luykx
  • Themaprijs - Yvonne Tijmes Freen