Leestijd: 3 minuten

Alyssa Akkerman is een duikster in opleiding bij een kleine maar gezellige NOB-vereniging. Alyssa, in het dagelijks leven ICT-trainer, vindt zichzelf niet bepaald een onderwatertalent. Maar met een gezond relativeringsvermogen, een beetje zelfspot, een flink doorzettingsvermogen en een bijzonder oog voor dingen die anderen ontgaan kom je een heel eind onder water. Onder begeleiding van een aantal duikinstructeurs en assistenten, door haar steevast ‘duikmeesters’ genoemd, is zij terechtgekomen in een wonderbaarlijk avontuur waarvan zij de hoogtepunten in deze column beschrijft.

Drie dagen na mijn slechte duikervaring lig ik in hetzelfde water. Gewoon weer onder duiken, niet onderduiken. Geen opleidingsduik, benadrukken de duikmeesters, maar ontspannen zwemmen en kijken wat er te zien is. En na afloop een gesprek met z’n vieren; de vaste drie geweldige duikmeesters en de duikleerling waar ze zoveel energie in steken. Zwemmend met onze grote vinnen begeven we ons naar een bescheiden diepte. Ik ben een beetje zenuwachtig, ook voor het gesprek straks, maar gelukkig zijn de kleine visjes blij ons te zien. Hun schubben flitsen af en toe in een zonnestraaltje. Ze zijn met duizenden en het enige wat ze altijd doen is zwemmen. Niet zoeken, niet eten, alleen voorbij zwemmen. Alsof ze door de regisseur hier speciaal naartoe gestuurd zijn. Bij de rare kapotte picknickbanken en de storende wasmachine is geen vis. Maar hier in het waterplantenveld zien we van verre al een snoek. Een grote dikke vette stille snoek. Met z’n lange bek ligt hij op ons pad en kijkt naar ons. Denk ik. Zo graag zou ik hem even aan willen raken, liefst zonder handschoen. Maar dat lukt niet, en als ik het al zou mogen proberen heeft deze duikmeester gezegd, dan moet dat van de voorkant en niet van de achterkant.

 

Zondagochtendwapenstilstand

We vinnen verder en het zicht is vandaag als een glas rustig witbier. Ik zwem naast duikmeester Dick en ik heb hem nu al niet meer beet. Alleen zijn blik houdt mij voortdurend vast. Het voelt heerlijk hier in het koele water, ik duik beter dan de vorige keer en ik bewonder onder m’n buik mijn eigen vinnen. Kijk voor je, tikt de duikmeester en wijst naar het wrak. Voorzichtig zwemmen we iets hoger zodat we aan stuurboord op het dek kunnen kijken. Niets heeft hier vanochtend nog de rust verstoord; heel stil hangt er een groep vissen boven het scheepsdek. Zijn die dan niet bang voor die enorme snoek die boven de reling aan bakboord loert? Dat is bijzonder. Zeker een zondagochtendwapenstilstand. Kom, gebaart de duikmeester, we zwemmen om de voorsteven heen ook naar bakboord. Voorzichtig pakken we daar de reling en trekken ons omhoog. De snoek, met zijn mooie gevlekte vel, reageert niet. Pas als hij er zelf zin in heeft zwemt het waterluipaard superieur van ons af. Precies tussen de benen door van een van de twee andere duikmeesters die ook net aangekomen zijn. Maar wij gaan verder en ik klim en klauter van boord. Ik zie hoofdduikmeester Ben, die onder water op George Clooney lijkt, in zijn masker fronsen. Waarom zo onhandig klimmen met je grote voeten, waarom niet zweven, hoor ik hem denken. Snel wegwezen hier en laten zien dat ik goed zwem vandaag en aardig uitgetrimd ben. Slechts af en toe ben ik gekanteld, meestal omdat iets mij afleidt. Niet mijn schuld.

 

Ik begrijp het

We zwemmen weer langs de oever en speuren naar vissen. Opeens zie iets heel geks, vlak voor mijn neus. Ik wil het aanwijzen en stoppen, maar er zit geen rem op mijn set en ik zwem er bijna dwars doorheen. Ik zou zweren dat het een kwal is. Een heel klein, maar prachtig mooi, sierlijk rond beestje. Bijna doorzichtig, met hier en daar een paar sprietjes. Vast een klein vrouwtje dat zich heel elegant voortbeweegt door charmant met haar rokje te wapperen. Even volgen we het aparte beestje. Jammer dat we nu naar de uitstap gaan. Met een beker warme thee in mijn hand moet ik vertellen hoe ik terugkijk op dit mooie uur onder water, en op de vorige ernstig mislukte duik. De duikmeesters vertellen dat het halen van een brevet meer is dan het aftekenen van de diverse kunstjes. Zelfs als ik die allemaal zou beheersen ben ik volgens hen nog lang niet op het niveau van iemand die zelfstandig met een andere 1-sters-buddy op pad gaat onder water. Ik bijt op m’n lip en knik. Ik begrijp dat ik bepaald geen onderwatertalent ben en ook geen doorsnee duikleerling. Ik begrijp hun stelling dat er nog heel wat oefening nodig is. Ik begrijp hun twijfel met betrekking tot mijn beperkte stabiliteit onder water. Ik mag voorlopig alleen duiken met een van deze drie duikmeesters. Dat begrijp ik ook. Ik bijt nog een keer op m’n lip en probeer een brede grijns te onderdrukken.