Leestijd: 2 minuten

De Blue Lagoon was op een tropisch eiland waar twee jonge kinderen strandden na schipbreuk te hebben geleden, samen met de kok van het schip, Paddy, een onbehouwen zeebonk. De naam Blauwe Meer roept beelden op van palmbomen, zacht, wit zand en helder water. Maar dit Blauwe Meer ligt in Brabant, bij Loon op Zand.

Het Blauwe Meer is onderdeel van het Experience Island ‘t Blauwe Meer. Dit is een evenementenlocatie voor alles op het gebied van outdoorbeleving. Het totale terrein is circa 50 hectare groot en heeft naast het meer ook stranden, bossen en open vlaktes. Er zijn diverse activiteiten te doen, zoals motorcross en watersport. Er zijn hindernisbanen en een quadparcours, en het hele gebied ligt prachtig  verscholen in de bossen.

 

Palmbomen

Bij aankomst bij dit Blauwe Meer is het tafereel verrassend: voor een deel klopt het tropische visioen inderdaad. Een vrolijk en gezellig terras ligt uitnodigend te wachten langs een strand dat zacht aanvoelt aan de blote voeten, de begroeiing past bij warme oorden en het lonkende water is kraakhelder. In de zomermaanden staan er palmbomen op het terras en de tafels zijn dan bezet door duikers en hun aanhang. Het doorzichtige water is verleidelijk en bezoekers hebben de keuze uit de muziek op het terras en de stilte onder water. In de  koude maanden van het jaar ziet het er weliswaar minder warm uit maar is het nog steeds een gastvrije en aantrekkelijke duikstek. Zicht 15 meter Het goed uitgeruste duikcentrum heeft wel wat weg van die verre bestemmingen. Het water heeft dankzij het kleurende effect van zonnestralen de naam blauw gekregen en het zicht is het hele jaar door goed, wel 15 meter ver. De voorzieningen zijn prima: een instructiezwembad, kleedkamers, warme douches, zuurstof en AED, spoelbakken, een vulstation en materiaalverhuur. Ook worden er tal van opleidingen gegeven en is er de mogelijkheid om professionele onderwaterscooters uit te proberen. Het duikgebied zelf is niet zo heel diep. Er hoeft niet verder dan tien meter te worden gezakt om te genieten van de verschillende objecten, waaronder een jachtje en een Cessna vliegtuig die daar op het zand rusten. Er staan veel platforms onder water om oefeningen op te doen zonder daarbij zandwolken te veroorzaken.

 

Verspreid

Doordat ze verspreid zijn over het gebied en op verschillende dieptes staan, is er een ruime keuze en hoeft niemand te dringen. Vierkante hoepels die in het water hangen vormen een parcours waar doorheen kan worden gezwommen en die een prachtige kans geven om te oefenen met het drijfvermogen. Het geheel aan objecten is onderling verbonden met lijnen zodat de weg kwijtraken niet tot de  mogelijkheden zou moeten behoren. Buiten het duikgebied zelf kan gedoken worden tot een diepte van 24 meter. Een zogenaamde duiktaxi (bootje) brengt duikers dan in overleg naar een andere plek. De helderheid van het water is een troef voor het Blauwe Meer. Paling, snoek, baars en dikkopjes laten zich hier zien  waarbij het afronden van de duik langs de begroeide oevers van het meer de kansen op  ontmoetingen met vis nog eens vergroot.

 

Afwisselend dagje

De stek is ideaal voor opleidingen maar ook voor plezierduiken waarbij de hele dag door non-limit kan worden gedoken tijdens de openingstijden. Het geeft de kans om meerdere duiken te maken en tussendoor wat tijd door te brengen op het strand of het terras met wat eten en drinken. Ook voor niet duikende partners of familieleden is dit vanwege de voorzieningen een interessante bestemming. Hier duiken komt dan neer op een afwisselend dagje uit waarbij standaard bij aankomst de verwelkoming is met een kopje koffie of thee. Om te kunnen duiken bij deze plek die in 2010 en 2012 werd uitgeroepen tot Duikstek van het jaar moet er wel van tevoren online worden  gereserveerd via www.experience-island.nl.

  • Er staan diverse platformen om oefeningen te doen.
  • Het water doet tropisch aan: kraakhelder en blauw van kleur.
  • Op tien meter diepte rust een Cessna in het zand.
  • Op de bodem liggen verschillende duikobjecten, waaronder dit jachtje.