Leestijd: 2 minuten

“De enorme lol die ik heb met duiken is zo belangrijk!”

Maar liefst 84 jaar is hij en nog altijd gaat hij in droogpak op de rib mee om een duikje te maken, dit keer naar Bommenede, Zeeland. Piet van der Velden is helemaal gek van duiken, altijd geweest: ‘Mijn eerste duik was in 1954. Vijftig jaar was ik lid van de duikvereniging Baracuda in Rijswijk, daarna ben ik lid geworden van Moby Divers in Rotterdam. Nu duik ik met mijn zoon en kleinkinderen. Drie generaties, dat is toch prachtig!’

Het bestuur van Moby Divers Rotterdam besloot in het najaar unaniem om Piet erelid van de vereniging te maken. ‘Hij is ondanks zijn 84-jarige leeftijd nog regelmatig als duiker aan boord van de Vierlingh’, vertelt John van der Togt, secretaris van de vereniging. Naast zelf duiken, heeft Piet ook altijd veel les gegeven. Hij gaf opleidingen aan de jeugd, en tientallen jaren was hij actief als zwembadtrainer. ‘Hij is als instructeur en begeleider een boegbeeld van onze vereniging. Zijn verdiensten en zijn voorbeeldfunctie zijn dan ook bijna niet te evenaren. Tot twee jaar geleden zijn we met de vereniging naar Egypte geweest op een live-a-board en Piet heeft alle duiken gemaakt.’

Piet heeft inderdaad overal gedoken in de wereld, zeker ook heel veel in Nederland. ‘Als ik op dit moment hier in Nederland ga duiken, dan zeggen de kreeften me gedag. Ze weten wie ik ben. Het duiken zelf geeft me een volkomen ontspannen gevoel. Dat was al zo toen ik een druk leven en een heel drukke baan had.’

Het duiken zit ook duidelijk in de bloedlijn van de familie. Zoon Tony, eigenaar van Moby Dick Rotterdam en kleinkinderen Pepijn en Sterre zijn ook actieve duiker. Hij geeft zijn ervaringen dan ook graag door. Over de hele wereld maakte hij foto’s: ‘Analoog, dus ik kan ze niet makkelijk delen, maar ik maakte er wel een boek van en dat heb ik aan mijn kleinzoon Pepijn gegeven. Wat was hij daar blij mee!’

Ook heel waardevol: ‘De hilariteit, de enorme lol die ik heb met duiken is zo belangrijk. In dat fotoboek staat onder andere een foto van een duik op Tholen. Wij zijn daar naar toe gereden, ik op de Solex en de ander op een Zundap met 5 liter op onze rug. Een half uur duiken zonder pak!’ herinnert hij zich nog levendig.

Duiken op 85-jarige leeftijd vraagt wel wat. ‘Ik heb in 2021 niet heel veel gedoken en de fotograaf is mee gegaan op mijn laatste koudwaterduik in ieder geval in droogpak in Nederland. Dan doe ik het weg. Het is een keertje klaar.’