Leestijd: 3 minuten

Wie niet op de kentering wil duiken in de Oosterschelde, en graag eens iets anders ontdekt, ziet hier de schoonheid van het Veerse Meer.

‘Wolphaartsdijk is de mooiste duikstek van het Veerse Meer’, hoor je regelmatig van de locals. Of dat zo is? Neem zelf een kijkje! Zeker is: je zult er veel leven vinden, ondiep en vol in prachtig licht. Je kan te water gaan via de trap bij de splitsing van de Veerweg en De Inlaag – meteen de bijnaam van de stek.  Fotografen zijn over het algemeen fan van stekken in het Veerse Meer. Deze stek is geen uitzondering.

 

De nieuwe instap, sinds 2022

 

 

Bij Wolphaartsdijk ga je te water via de steiger met trap, nadat je natuurlijk de dijk ben overgeklauterd met je duikset om. In 2022 werd deze instap volledig aangepakt. In plaats van een slecht begaanbaar, grassig paadje over een oud en versleten stuk dijk is er nu een goed aangelegde prefab betonnen trap en een stevige steiger met leuningen en treden. Verder zijn er geen faciliteiten.

 

De oude situatie Wolphaartsdijk

 

Rustig, ondiep duiken

Concentreer je onderwater op de schuine wand en de begroeide bodem. Ook het anker, de palen en het touw bij de rode boei zijn de moeite waard. Ze zijn schitterend begroeid. De bodem is afwisselend bedekt met zand en stenen en de onderwaterfotografen en -videografen kunnen goed gebruik maken van de ondiepe duiken, het goede zicht en het natuurlijke licht. Tussen de instap en de jachthaven loopt de bodem af tot een meter of acht. Een groot ondiep en begroeid plateau voor de instap leent zich uitstekend voor biologieles, duikoefeningen, instructieduiken en ook snorkelen gaat er geweldig.

 

 

Je kan ook gerust linksom duiken vanaf de steiger. Je vindt er net zoveel moois. Het meestal zeer heldere water met zicht dat ook in de zomer gewoon goed is herbergt heel wat soorten: doorschijnende zakpijp, garnaal, geweispons, knotszakpijp, kokerworm, krab, mosdiertje, mossel, naaktslak, anemoon, vlokkige zeeslak of grote vlokslak, wandelend geraamte, zeekreeft, zeesterren, alles wat je wil zien zit hier.

 

 

Zomerse drukte

Let op dat de vaargeul al begint waar het water zeven meter diep is. Pas dus goed op voor verkeer wanneer je een opstijging maakt, ga liever langs de bodem terug naar de kant. Vooral in het zomerseizoen is het druk op het Veerse Meer. Rond 9 uur komen de eerste pleziervaartuigen de haven uit. Maak dus geen vrije opstijging en neem een duikboei mee. Bij de duikstek kunnen fuiken liggen, die vastgemaakt worden aan lijnen die al geruime tijd in het water liggen en inmiddels flink zijn begroeid. Blijf vanzelfsprekend van de fuiken af.