Leestijd: 2 minuten

Een nieuw duikschip van bekende gezichten.

De haven van Bruinisse is op deze doordeweekse dag een oase van rust. Er komen net wat boten door de sluis, in de haven maakt de havenmeester een praatje en eb heeft de loopplank van de kade naar de drijfstijgers in een flinke hoek gezet.

We duiken vandaag met Ruud en Ellen Groenestein, bekende gezichten voor vele duikers. Hun oude schip de Tertius is naar Engeland en dit is de waardige vervanger. Kleiner, maar sneller, luxer, mooier én net zo gezellig. De MS Bull heeft opvallend brede gangboorden, een mooie ronde zit op het achterdek en heeft ruimte voor twaalf dagpassagiers. Binnen is een salon met tien zitplaatsen, vier hutten – waarvan er drie met in totaal zeven slaapplaatsen beschikbaar zijn voor overnachting aan boord. Warm en koud water, toiletten, een goed uitgeruste kombuis, de MS Bull is van alle gemakken voorzien.

 

Duiken

Als alle gasten aan boord zijn, zetten we na een kort overleg over de duikstek van de dag koers naar Anna Jacobapolder. Het schip, 19,3 meter lang en 5,8 meter breed, snijdt zich door het water. Met een maximale kruissnelheid van 9 tot maximaal 11,5 knoop ben je zo waar je wilt zijn. Het breidt zo meteen de bereikbare duiklocaties uit ten opzichte van de Tertius. Eenmaal op de duikstek hebben we allemaal onze set opgebouwd, en kunnen we via een flinke ‘giant step’ het water in. Aan de andere kant hangt een goede, stevige trap, waar we weer uit het water zullen klimmen.

Anna Jacobapolder geeft, zoals altijd weer voldoende duikplezier. Het zicht is, zoals verwacht uit eerdere duikreports uit de Oosterschelde niet om naar huis te schrijven, maar na een mooie duik met heel veel Oosterscheldeleven en een uitgebreide studie van de prachtige begroeiing van de wand, komen we voldaan weer boven.

 

Spoelen en vullen

We zwemmen tegen de wind in terug. Het is prettig te weten dat Ruud je altijd op kan halen met de bijboot, die ook op de MS Bull aanwezig is. Maar we laten ons niet kennen en leggen de meters af en klimmen de trap op. Ruud en Ellen helpen zoals gewend met het aanpakken van alles wat je kwijt wilt voor je naar boven gaat. Van vinnen tot lood en lampen tot camera’s. Als je veilig aan boord staat, spoelen ze je meteen even af met zoet water, de rest van je spullen spoel je ook gerust aan boord.

We varen na een drankje en een terugblik op de duik, terug naar de haven van Bruinisse. Op een volledige duikdag hadden we wellicht nog de ingebouwde barbecue aangestoken of gebruik gemaakt van het voordek als zonnedek. Ook bij slechter weer of juist met heel veel zon is buiten blijven geen probleem: een volledige bimini kan over het achterdek heen.

Wil je meerdere duiken maken en heb je niet genoeg flessen? Op de MS Bull kunnen duikflessen gevuld worden met perslucht. De compressor heeft een 200-barsaansluiting.

 

Andere activiteiten

Met de MS Bull zijn, naast natuurlijk een duikdag, verschillende andere activiteiten mogelijk. Van een rondvaart over de Oosterschelde of het Grevelingenmeer, tot het spotten van zeehonden of misschien wel een vaarvakantie? Het schip is geschikt voor gezelschappen tot 12 personen voor dagtrips, er kunnen 7 personen blijven overnachten tijdens een vaarvakantie.

www.msbull.nl