Leestijd: 3 minuten

Een uitstekende winterstek voor alle duikers

Het Oostvoornse Meer in Zuid-Holland is een leuke, veelzijdige duikplaats met wrakken, veel leven en verschillende instappen. Je kunt er duiken op drie stekken: Slag Baardmannetje, Slag Stormvogel en Slag Bergeend. De drie duikstekken geven uitdaging voor alle niveaus. Vooral in de winter is het zicht goed en het water van goede kwaliteit.

 

In het Oostvoornse Meer liggen geweldige houten wrakken, iets wat je op weinig andere plekken ziet in het Nederlandse duikwater. Duiken op historische wrakken uit de zestiende en de zeventiende eeuw is heel wat anders dan een duik naar een afgezonken container of een autowrakje. Je hebt voor een duik op deze wrakken dan ook wel specifieke brevetten en voldoende expertise nodig.  Het ‘maritiem erfgoed’ bij Slag Bergeend is ook volgens archeologen bijzonder en met een betere waterkwaliteit zou het Oostvoornse Meer een van de populairste duikplaatsen van Nederland zijn.

Regenboogforel

 

Gemotoriseerde vaartuigen zijn verboden in het Oostvoornse Meer, het gebruik van een onderwaterscooter is weliswaar toegestaan.


Slag Baardmannetje

Bij Slag Baardmannetje vind je tal van objecten: oude wrakdelen, een paar grijparmen, een groot kunstrif en de wrakdelen van de ‘vermaarde’ Amsterdamned. Je ziet hier ook aardig wat leven. Platvis, krabbetjes en garnaaltjes komen veel voor en soms spot je ook regenboogforellen en haring. Ga bij Baardmannetje te water vanaf de steiger. Slag Baardmannetje ligt in de luwte. Ook bij harde wind kun je hier nog prima duiken.

Forel


Slag Bergeend 

Slag Bergeend is een duikstek voor iedereen. De oefenduikers en snorkelaars vinden in het ondiepe gedeelte van Slag Bergeend een rustige duikstek. Meer geoefende duikers komen hier vooral voor het Loodwrak (op 35 meter diepte), het Touwwrak of de rotswand. Je moet wel even zwemmen: zo’n 300 meter vanaf de golfbreker. Het Loodwrak ligt op een koers van 143 graden, de rotswand op 160 graden. Bereid je voor beide wrakken goed voor, ze liggen diep en zijn alleen bereikbaar met de juiste vaardigheden, kennis en brevettering.

Bandenpad


Slag Stormvogel

De duikstek Slag Stormvogel is een echt wrakkenkerkhof. Veel schepen zijn hier vergaan in de tijd dat het Oostvoornse Meer nog deel uitmaakte van de aanvoerroute naar Rotterdam en Den Briel. Verder vind je hier tal van objecten zoals een Volkswagen, een heipalenbos en een glijbaan. Je volgt simpelweg het bandenspoor of je speurt in het zand naar platvis, garnalen en palingen. Bijzonder mooi is ook de canyonrand waar je fossiele overblijfselen kunt vinden.

Beekforel


Winterduiken

Duik in het najaar of in de winter in het Oostvoornse Meer en je hebt een prachtige, gevarieerde duik dat met goed zicht meer dan de moeite waard is. De meeste historische wrakken liggen wat verder van de kant. In de zomer is de waterkwaliteit van het Oostvoornse Meer verslechterd, met kans op blauwalg.

  • Wieren
  • Forellen
  • Slag Baardmannetje