Leestijd: 3 minuten

HOTSPOT | In De Langspier bij Boxtel ligt een heus onderwaterspoorwegmuseum.

De onderwaterkaart die bij de receptie ter inzage ligt, biedt geen steun. Alleen de onderwaterobjecten aan de noordkant van De Langspier staan erop, aan de zijde waar restaurant en strand liggen. Maar die locomotief? ‘Ja, die moet hier wel ergens in het water liggen,’ vertellen de twee medewerkers terwijl ze naar de andere kant van het natuurbad wijzen. Zelfs met helder water is ‘ergens’ in zo’n grote waterplas geen duidelijke aanwijzing. Maar ik meen ooit eens gehoord te hebben dat de locomotief en bijbehorende slagbomen aan de zuidkant liggen, dus zet ik mijn kompas en besluit eerst naar de overkant te zwemmen.

 

Al snel kom ik een touw tegen dat horizontaal onder water loopt, maar ik negeer het (dom achteraf) omdat het naar de objecten aan de strandkant lijkt te lopen. Het water wordt steeds dieper, dus op zes meter diepte, net boven de thermocline, zwem ik door het blauw naar de overkant. Daar zie ik wel een hoop kranswier waar vissen zich verschuilen, maar geen locomotief. Ik stijg op en zie op ongeveer twintig meter afstand een kleine boei liggen. Al snel stuit ik op enkele verkeersborden en een verkeerslicht waarmee ooit automobilisten werden gewaarschuwd voor het aankomende treinverkeer. Daarnaast bevindt zich een auto, geroest en deels begroeid met algen en mosselen. Er staat een nummer 35 bovenop, als bij een oude taxi. Iets verder zie ik een rood-wit gestreepte slagboom die naar beneden staat. Het is duidelijk dat de auto al jaren op de passerende trein wacht. Geduld is een schone zaak. ‘Wacht tot het rode licht gedoofd is’. staat er op de waarschuwingshekken, die tussen het kranswier staan.

 

Het is duidelijk dat de auto al jaren op de passerende trein wacht.

 

Het is vanwege het slechte zicht even zoeken, maar de locomotief blijkt er op slechts een steenworp afstand vandaan te staan. Geheel intact, met wat bielzen en treinrails als lading. De markante koplampen en waarschuwingslichten steken opvallend uit. Een vis zwemt nieuwsgierig de trein in. De objecten, een cadeautje van ProRail, zijn een jaar of tien geleden afgezonken door leden van Calypso Diving uit Oisterwijk die er een heus onderwaterspoorwegmuseum van hebben gemaakt. Een hels karwei, alleen de rioolbuizen wegen al duizenden kilo’s. Alle objecten zijn voorzien van een betonnen voet en goed verankerd zodat ze geen gevaar opleveren voor duikers. Het enige wat ontbreekt zijn treinrails op de bodem van de plas, maar die zouden ook snel in de bodem wegzakken of onder het zand en wier verdwijnen. Er moet ook een grote stationsklok zijn afgezonken. Die vind ik niet.

 

Helm verplicht

Ik ben er inmiddels achter dat alle objecten met een touw verbonden zijn en via een aantal enorme buizen (leuk om even doorheen te zwemmen) zwem ik via een strakgespannen touw naar de overkant. Hier kom ik uit bij een zeecontainer met aan het plafond een bad en wasbak, op zijn kop en begroeid met mosselen. ‘Dragen van helm en veiligheidsschoenen verplicht,’ staat op een bord, maar ik besluit dat een duikcap en vinnen ook wel voldoen en zwem door de container heen. Via een oefenplatform kom ik uit bij borden met ‘Oisterwijk’ erop. Het blijkt het begin van de beeldentuin met beelden in allerlei maten en soorten. Van vogels tot een hond en van Romeinse tot Afrikaanse beelden. Dit is ook allemaal rond de eeuwwisseling door Calypso Diving aangelegd. Tussen het groen zitten massa’s kleine baarsjes en voorntjes en lange tijd vermaak ik me daarmee, tot de duiktijd bijna anderhalf uur aangeeft.

 

Als ik bovenkom denk ik even dat ik gek ben geworden. Er rinkelt een overwegbel en het lijkt alsof ik een trein hoor. Het blijkt de intercity naar Eindhoven te zijn die over het traject net naast het meertje raast. Waarschijnlijk ook de reden dat de initiatiefnemers ooit op het idee voor het onderwater-spoortraject kwamen. De vissen zijn een leuke aanvulling. Ook in de winter als de vis in de diepte zit verscholen, is de Langspier door alle objecten een aanrader. Waar anders in Nederland vind je een meterslang onderwaterspoortraject? Andere pluspunten: er zijn verschillende faciliteiten zoals horeca, toiletten en een vulstation voor perslucht (tot 220 bar). Parkeren kan op loopafstand. Entree € 4,50.