Leestijd: 3 minuten

Een oud drinkwaterreservoir uit de jaren 80 is omgebouwd tot indoor duikcentrum. Compleet met winkelstraat, kerkhof en de Pirates of the Caribbean.

Van buitenaf lijkt het maar een klein pand. “Nullzeit”, staat er, in het zwart geverfd op verder witte muren. Het lijkt alsof we in de DDR zijn, maar deze duikattractie ligt toch echt in het West-Duitse Ruhrgebied bij Duisburg. Binnen is het gelukkig gezelliger dan buiten, er branden twee warme kachels en de koffie staat klaar.

 

In het Duits krijgen we uitleg. Je duikt hier in een voormalig, ondergronds drinkwaterreservoir dat sinds de jaren 80 niet meer in gebruik is. Een medewerker legt met behulp van een maquette uit wat er te zien is. Er zijn acht gangen met ieder hun eigen thema, waaronder een grottenstelsel, een kerk, een winkelstraat, een geheel ingericht woonhuis en een gang met piratenthema. Je duikt linksom, de gangen zijn veertig meter lang en 7,5 meter breed. Dat lijkt klein maar met een rondje ben je al snel een uur bezig, als je op de details let. Je kunt andere duikers indien gewenst wel inhalen, maar hebt geen last van tegenliggers. Onder water kom je af en toe wat kleine steuren tegen en wat goudvissen, verder is er weinig vis.

 

Verrassing

Parkeren kan vlakbij de duikstek. Bovendien zit aan de zijkant van het gebouw een soort drive-in, waar je je spullen kan afzetten op een veranda. Dat is dezelfde plek waar je ook je set opbouwt. Het water is 13 graden koud, een 7 millimeterpak en lamp zijn nodig. Beneden zijn kleedkamers met kluisjes en de niet-duikers kunnen bij de warme kachel wachten terwijl ze genieten van koffie of thee tegen DDR-prijzen. Om bij het water te komen, moet je in de kelder afdalen. Boven het water zit nog een halve meter lucht tussen water en kelderdak. Het te water gaan en uit het water komen is makkelijk. Er is een zigzagpatroon van gangen. Superleuk, want je kunt dus voordat je de hoek om bent niet zien wat er in de andere gang te zien is. Steeds weer een verrassing! Het voordeel van duiken in een drinkwaterbassin: de bodem is van beton en er ligt weinig zand, waardoor je geen last hebt van slecht zicht.

 

Het begint simpel, met een grottenstelsel en in de eerste en tweede gang wat beelden van een dolfijn, een krokodil en een auto met een skelet erin. Gang drie heeft een piratenschip, waar je in kunt. De afwerking aan binnen-en buitenkant is gedetailleerd met overal gouden munten, geroofde sieraden en skeletten van piraten. Een soort van Pirates of the Caribbean maar dan onder water. Wie goed kijkt, ziet iedere keer weer iets nieuws zoals een aantal lege en volle drankflessen in het ruim van het schip.

 

Stereotoren

Bij de volgende gang betreed je het woonhuis met verschillende kamers, onder meer de toilet, keuken, slaapkamer en woonkamer. De details zijn geweldig,van de oude oven en pannen op het fornuis, tot sjiek servies, televisie en stereotoren, een strijkijzer en een oude staande wandklok. Alsof de initiatiefnemers van Nullzeit letterlijk alles wat in huis stond hebben laten afzinken, inclusief schilderijen en wereldbol. De volgende gang bestaat uit een tuin met bloemen en een bankje, waar twee skeletten op zitten, hand in hand alsof ze hier samen gestorven zijn. Een beetje creepy wel, maar ook wel weer grappig. Ik zwem langs het kerkhof en kom in de winkelstraat met zebrapad, kroeg en verschillende winkels. Iemand nog een blouse of krant nodig? Hier onder water is het te koop!

Nullzeit is zeker de moeite waard voor een uitstapje in winter of zomer.  Het is een van de leukste indoorplekken waar ik gedoken heb. Qua vissen is het niet spectaculair, maar onder water is het leuk ingericht met oog voor detail. Laat je dus niet afschrikken door de eerste indruk bij aankomst. Tarieven weekend: 1 duik € 23,00. Dagkaart € 28,00. Nullzet is geopend op woensdag van 15.00 uur tot 20.00 uur en in de weekends van 09.00 uur tot 18.00 uur.

 

  • Onder water kom je wat kleine steuren tegen.
  • Winkelstraat.
  • Zwemmend langs een kerkhof.
  • Beetje creepy wel.