“Als marien ecoloog bij Stichting De Noordzee beheerst water, en specifiek de zee, mijn leven. In mijn werk houd ik mij met name bezig met de risico’s en kansen van windturbines op zee voor de natuur. Als hobby’s kitesurf ik graag op zee, maar het allerliefste duik ik er zoveel als mogelijk eens in. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk voor vijf stichtingen die ook allemaal met duiken of de zee te maken hebben.
Tien jaar geleden haalde ik mijn duikcertificaat. Ik studeerde toen biologie en wist al dat ik mij wilde specialiseren in de richting van zeebiologie. En hoe kun je het onderwaterleven nu beter leren kennen, dan door te gaan duiken? Ik had alleen echt niet verwacht dat ik dat zoveel in Nederland zou gaan doen; later dit jaar verwacht ik mijn duizendste duik te maken.
Een schone en gezonde Noordzee, waarvan we betere kennis hebben en meer Nederlanders die ervan houden.
Ik heb een compact camera die altijd meegaat, maar in de regel ben ik meer van het ‘mikken en klikken’ dan dat ik echt uitgebreid voor een mooie foto ga. Ik mik en klik bijvoorbeeld diersoorten waar ik niet zeker van ben of die ik voor het eerst zie, bijzondere groeivormen, dieren met eitjes of ik film een stukje interessant gedrag.
Mijn allermooiste ervaring was het bijna een uur lang ‘spelen’ met een tuimelaar in de Noordzee! Dit was twee jaar geleden tijdens een expeditie met Stichting Duik de Noordzee Schoon. Ze kwam echt heel dichtbij, soms amper 15 centimeter van mij af. Na een tijdje heb ik mijn camera weggedaan en ben ik mee gaan doen: verticaal hangen, schroeven maken en op andere manieren imiteren, fantastisch!
Ik wil heel graag nog op véél meer plekken in de Noordzee duiken.
Vanuit mijn werk bij programma De Rijke Noordzee huren we wel eens beroepsduikers in voor monitoring van onze natuurversterkingsprojecten. Helaas lukt het tot op heden niet om met beroepsduikers in windparken te duiken voor dit doeleinde. Daar ‘duiken’ we dan maar met Remotely Operated Vehicles (ROVs) met camera’s. Andersom bekeken heb ik wel heel veel aan de ervaring van het Noordzeeduiken voor mijn werk. Het helpt me een realistisch beeld te vormen van de onderwaternatuur en ik ben er bijvoorbeeld ook achter gekomen dat er hier en daar best nog wel platte oesters voorkomen op wrakken. Dat soort informatie is heel belangrijk als je bezig bent met het herstel van platte oesterriffen. Ik wil heel graag nog op véél meer plekken in de Noordzee duiken en dan bedoel ik vooral offshore, hoewel de kustregio’s ook vast aan bod zullen komen. Ik vind het bijzonder om op plekken te komen waar bijna niemand komt en ik zie ook het belang in van de kennis die we daarbij opdoen.
Duiken maakt het voor mij mogelijk om bij te dragen aan kennis over het zeeleven voor Stichting ANEMOON, mensen met een beperking te laten genieten van deze mooie sport bij Stichting (On)Beperkt Duiken en dieren te bevrijden en wrakken van afval te ontdoen bij Stichting Duik de Noordzee Schoon en Ghost Diving. Ik vertel mensen graag over de Noordzee en hoe mooi het zeeleven in Nederland is. Je hoeft niet ver op vakantie te gaan hiervoor. Ik weet zeker dat bioscoopfilm De Wilde Noordzee hierbij gaat helpen!”