Staat duiken op de Noordzee ook op jouw bucketlist? Of is 'ie al láng afgevinkt?

Op de bodem van de Noordzee liggen honderden scheepswrakken. Van sommige wrakken is nog weinig over, terwijl andere nog nagenoeg intact op de zeebodem liggen. De wrakken trekken veel onderwaterleven aan; ze zijn vaak mooi begroeid en er zwemmen nieuwsgierige scholen vis omheen. Het zicht en de stroming maakt dat je een duik in de Noordzee goed moet voorbereiden, maar laat dat je vooral niet tegenhouden! Het is een unieke ervaring in een bijzonder gedeelte van ons land.

Veel gestelde vragen

De bodem van de Noordzee ligt bezaaid met de meest uiteenlopende scheepswrakken, die veel onderwaterleven aantrekken. Door de eeuwen heen zijn hier allerlei soorten schepen gezonken; van boomstamboten uit de prehistorie tot Vikingsschepen, van VOC-schepen tot stoomschepen, van onderzeeërs tot voorpostboten, en van vissersboten tot recenter gezonken vrachtschepen. Van sommige wrakken is nog weinig over, terwijl andere nog nagenoeg intact op de zeebodem liggen. Op de website van Get Wet Maritiem staat een lijst van de belangrijkste wrakken. Wil je meer weten over  de Noordzee? Bestel dan het boek ‘In de diepte’; dat geeft een uniek beeld van tien avontuurlijke en bijzondere ontdekkingsreizen naar alle uithoeken van de Noordzee. De biodiversiteit, riffen en wrakken komen uitgebreid aan de orde.

De Noordzee is alleen geschikt voor ervaren duikers met een goede conditie en (ruim) voldoende ervaring met stromingsduiken. Stromingsduiken kun je oefenen in de Oosterschelde. Om een duik op de Noordzee voor te bereiden kun je bovendien de NOB-specialisatie wrakduiken of driftduiken volgen. Ook kun je een Noordzeetraining volgen bij Get Wet Maritiem. In zo’n training leer je omgaan met stroming en zware weersomstandigheden. De training gaat ook over overleven op zee: wat moet je doen als het aan boord van een schip misgaat? Meer informatie hierover vind je hier.

Diverse duikschepen organiseren dagtochten en een enkel duikschip biedt meerdaagse duikreizen aan op de Noordzee. Als je hiernaar zoekt, check dan goed of de informatie nog actueel is en of de schepen nog beschikbaar zijn. Het aanbod hierin wisselt namelijk nogal eens.

Stichting Duik de Noordzee Schoon voert jaarlijks expedities uit om de Noordzee te beschermen. Ook hebben zij educatieve programma’s om bescherming te stimuleren. De vrijwilligers van deze stichting maken scheepswrakken schoon, verwijderen achtergebleven vistuig en maken zich sterk voor wet- en regelgeving omtrent scheepswrakken. Meer informatie over hun expedities vind je hier.

Contactpersoon De Noordzee

Ben Stiefelhagen

noordzee@duikspotter.nl
0318-559347

Video's

Er zijn geen video’s voor dit thema, bekijk alle video’s hier.

Komende events