Leestijd: 2 minuten

Jagende snoeken in het licht van de duiklamp: in ’t Veenmeer is dat eerder regel dan uitzondering. ‘‘t Veenmeer is één van de mooiste duiklocaties van het noorden’, vertelt Kim Stevens. ‘Door het goede zicht en de centrale ligging naast Zuidlaren (tussen Groningen en Assen) is deze duikplas zeer geschikt voor opleidings- en funduiken. Hier wordt gedurende het jaar dan ook volop door vele duikers, duikscholen en verenigingen gebruik van gemaakt.’

Vanaf het kleine strandje is de instap gemakkelijk en goed toegankelijk. Onder water zijn voor de liefhebbers diverse objecten geplaatst, waaronder bootjes en een paar oefenplatforms. Maar waar ‘t Veenmeer vooral bekend om is, is het diverse onderwaterleven. Onder water vind je hier paling, voorn, zeelt, karper, baars, zaagrug- en roodwangschildpad, Europese rivierkreeft en vooral veel snoek. Heel veel snoek. Het is een waar snoekenparadijs.

 

Kannibalen

De snoek (Esox lucius) komt in grote aantallen voor in ‘t Veenmeer. Door hun goede schutkleur liggen ze vaak beschut tussen de begroeiing en vallen haast niet op. Aangezien snoeken kannibalen zijn, is het riet voor de jonge snoekjes een perfecte schuilplaats. De grote snoeken kunnen namelijk niet zo goed in de dikke rietkragen komen. Bij een duik in ‘t Veenmeer kom je geregeld meerdere snoeken tegen. Zeker bij een nachtduik. Dan maken de snoeken graag gebruik van de lichtbundel van je lamp om te jagen. Een snoek jaagt op zicht en is blij met het extra licht. Fantastisch om te zien hoe de snoek eerst roerloos blijft liggen om vervolgens in een krachtexplosie pijlsnel naar zijn prooi te schieten en ‘m te verorberen. Niet iedere keer lukt het de snoek om zijn prooi te vangen. Daardoor kun je dit tijdens een duik vaak meerdere malen zien. De snoek kan ook behoorlijk groot worden. De mannetjes worden vaak niet groter dan ongeveer negentig centimeter. De dames kunnen de meter dik overschrijden. De allergrootste snoek die ik tot nu toe heb gezien was maar liefst 1,30 meter. Wauw wat een dame!

 

De bodem van ‘t Veenmeer bestaat uit zand en leem. Hierdoor is het zicht vaak goed. Gemiddeld zo rond de vier meter, maar bij zeer goede omstandigheden soms wel zes meter. Vanaf de instap van het strandje kun je naar beide kanten een route volgen langs bootjes, een caravan en een autowrakje. Voor de duikers die een hele lange duik willen maken is er zelfs een rondje Veenmeer te maken. Er is voor ieder wat wils, bij een ondiepe duik zie je veel begroeiing langs de kant. Maar ook een diepere duik behoort tot de mogelijkheden. Het diepste punt ligt op zeventien meter, gemakkelijk te bereiken vanaf de instap en gemerkt met een boei.

 

Midweek

‘t Veenmeer is heel geschikt om een weekend, midweek of langer door te brengen. Je kunt meteen naast de instap van de plas je tent of camper plaatsen en als je wakker wordt lig je in principe binnen een paar stappen in het water. Ook zijn er huisjes te huur. Enkele huisjes hebben een steiger aan het water. Echt een aanrader om dit eens te doen. Het is ook een prima plek om met de vereniging of duikschool bij het water een barbecue te houden of een duikweekend te organiseren. Mocht je plannen hebben om iets te organiseren bespreek dat dan vooraf met de eigenaar. De entreekosten zijn €2,50 per keer, ongeacht hoeveel duiken je maakt, maar veel mensen in Noord-Nederland hebben een jaarabonnement (€27,50) aangeschaft. Voor het vullen zijn de twee gemakkelijkste mogelijkheden de vulautomaat van duikcentrum het Veenmeer of het vulstation van Karibu Divers, Verlengde Stationsweg 12 te Zuidlaren.