Leestijd: 3 minuten

Spullen testen, een introduik maken of gewoon rondwarrelen. Het kan allemaal bij DiveWorld Enschede.

Het is nog rustig als we om tien uur ’s ochtends met een groep van zo’n tien duikers onze spullen één voor één op een kar van de enorme parkeerplaats naast het stadion van FC Twente naar boven brengen. Met de lift komen we op de bovenste verdieping van het pand waar de duiktoren van Enschede huist. Een enkeling waagt het erop en tilt zijn dubbelset zelf via de trap. Hij zit toch al om de schouders, die paar trappen moeten lukken.

 

Eenmaal boven is het gezellig. De koffie komt op tafel, de staf kijkt rond of alles wat meegenomen is goed en veilig ligt op de daarvoor bestemde ruime plekken. De faciliteiten zijn prima, met redelijk ruime kleedkamers, douches en toiletten naast het zwembad. In het restaurant-café, met goed zicht op het water, kun je gezellig zitten, veilig je spullen achterlaten en wat eten tussen de duiken door.

 

De waterdiepte in de duiktoren is tien meter en heeft platformen op verschillende oefendieptes. Met een goede dosis fantasie boven en onder water heeft DiveWorld wat weg van een Mexicaanse cenote. Een makkelijke instap met trap en een giant step-platform geven toegang tot het bassin. We zien ze vandaag niet, maar de brandweer oefent hier regelmatig en ook snorkelaars en freedivers zijn welkom.

 

Voor ieder wat wils

Alle mensen in deze groep komen met een ander doel. Een stoere dertienjarige komt twee duikjes maken. Na een leuke introduik in (veel te) koud water in Vinkeveen een tijdje geleden, duikt ze nu in deze toren in het aangename twintig graden warme water met een instructeur naar een diepte die comfortabel is. Haar vader kijkt trots mee onder water, terwijl moeder via een van de kijkgaten naar binnen kijkt hoe leuk haar dochter het vindt.

 

Drie anderen maken met een rebreather-instructeur hun allereerste duik in het heldere water. Dat eerste keer duiken met een rebreather, dat is al moeilijk genoeg. Daar hoeft geen uitdaging bij, zo beamen ze aan het einde van de dag. Ikzelf kom vooral om gewoon wat te oefenen met trim en houding en misschien een koprol te maken in mijn droogpak. Een beetje ‘speleduiken’ dus.

 

Hoewel het door de dag heen steeds drukker wordt boven water, is het onder water nooit echt te druk. Op een gemiddelde dag in het weekend, melden zich meestal zo’n 30 tot 40 duikers in totaal. Op een doordeweekse dag, buiten de schoolvakanties, is het meestal rustiger. Terwijl ik op de bodem als een ware paparazzi foto’s en filmpjes maak van mijn mededuikers en er genoeg mensen rondzwemmen, heb ik nooit het idee dat we elkaar in de weg zitten. Iedereen houdt goed rekening met elkaar en gebruikt de speeltjes die op de bodem liggen voor wat vertier. De meesten proberen ook minstens één keer door de hoepel op een paar meter onder het eerste platform te zwemmen. Zonder het ijzeren ding te laten schallen natuurlijk. Het is een krap hoepeltje, zo te horen aan het aantal keren dat ik ‘kling’ hoor en eerlijk, ikzelf kom er ook niet helemaal stil doorheen.

 

Een paar rolstoelen onder water geven ook wat grappige taferelen. Kan je er in zitten? Lukt het je om hem van a naar b te bewegen? Ik zie zelfs mensen proberen een ander een heel rondje te duwen. Het lijkt best zwaar te gaan.

 

Voor beginner en gevorderde

Je mag zelf duiken als je al een brevet hebt, maar ook als je nog niet eerder gedoken hebt, ben je – vanaf 10 jaar – van harte welkom voor een introductieles of groepsles. Volledige cursussen kunnen ook. In DiveWorld mag je duiken met je eigen spullen. Heb je die niet, dan verhuren ze sets en pakken. Ook is er een duikwinkel en als je graag iets wilt uitproberen is dat geen probleem.

 

Arrangementen

Om de duiktoren heen is ook van alles te beleven. Het kan een leuk uitje zijn voor mensen die het gezin mee willen nemen of voor gemengde groepen, waarvan sommigen na een duik liever iets anders gaan doen. Je kan bijvoorbeeld bowlen of e-karten, minigolfen, schaatsen, poolen of naar de bioscoop. Voor de jongsten is er Monkey Town. Dineren kan met groepen ook bij een van de restaurants op het park. Vraag DiveWorld naar de mogelijkheden.

www.diveworld.nl