Leestijd: 2 minuten

De Thistlegorm is misschien wel een van de meest fotogenieke wrakken in de Rode Zee. Op 6 oktober 1941 werd het schip gebombardeerd toen het vol Brits oorlogsmateriaal onderweg was naar Alexandrië. De ruimen staan nog vol auto’s, trucks en motoren: een droom voor iedere onderwaterfotograaf! Kees Opstal maakte er talloze foto’s, maar deze foto sprong eruit. Hij kreeg er bovendien een eervolle vermelding voor bij de internationale fotowedstrijd Our Sea Underwater.

Locatie

Deze foto is gemaakt tijdens een fotoduikreis in de noordelijke Rode Zee. Omdat de live-aboard was gericht op onderwaterfotografen hadden we de gelegenheid om meerdere duiken op de Thistlegorm te maken. Daardoor konden we experimenteren met verschillende composities en belichtingen. De Thistlegorm is misschien wel een van de meest fotogenieke wrakken in de Rode Zee. Op 6 oktober 1941 werd het schip gebombardeerd toen het vol Brits oorlogsmateriaal onderweg was naar Alexandrië. De ruimen staan nog vol auto’s, trucks en motoren: een droom voor iedere onderwaterfotograaf! Er zijn zoveel mooie doorkijkjes en composities te maken dat ik hier wel een week op zou kunnen duiken. Deze trucks staan op het onderste dek op zo’n 24 meter diepte.

 

Camera

De gebruikte camera is een Nikon D750 met een full frame sensor. De lens is een Tokina 10-17mm fisheye zoomlens. Dit is eigenlijk een lens voor een crop sensor camera (een kleinere sensor dan full frame), maar ingezoomd vanaf 14mm is deze lens prima te gebruiken in combinatie met de D750. De camera gaat onder water in een Nauticam aluminium onderwaterhuis met een Sea & Sea 9 inch Fisheye domeport. Voor de belichting gebruik ik twee Inon Z240 onderwaterflitsers met standaard diffusors. In de cabines van de trucks staan Bigblue LED-videolampen opgesteld.

 

Aanpak

Voordat we op de Thistlegorm gingen duiken, hadden we al een plan om de cabines van de trucks uit te lichten. Na een verkenningsduik bleek dit de beste locatie. Het sterke van deze plek is de doorkijk naar het blauwe water in de achtergrond, die de foto diepte geeft. Omdat we met videolampen in de cabines werkten (dus geen flitsers die op afstand worden afgevuurd) moest de belichting hierop worden afgesteld. Om voldoende scherpte in de hoeken te houden koos ik niet een te groot diafragma (want hoe kleiner het diafragma, hoe meer scherptediepte). Als gevolg van de keuze voor het diafragma moest de ISO-waarde (de lichtgevoeligheid van de sensor) flink omhoog naar 1250. De sluitertijd moest langer worden en stelde ik in op 1/25ste seconde. Omdat we meerdere duiken op het wrak maakten, hadden we de mogelijkheid om de situatie tussen de duiken te bespreken en tijdens een volgende duik de instellingen aan te passen.

 

Stand flitsers

De twee flitsers op de camera staan op flitsarmen in een “L”-stand: de linker flitser recht boven de camera en de rechter flitser rechts naast de camera. De flitsers zijn recht naar voren gericht. Vanwege de hoge ISO staan de flitsers maar op half vermogen. Dat is voldoende om de trucks te belichten. De Bigblue videolampen staan op vol vermogen.

 

Nabewerking

Voor de nabewerking heb ik Adobe Lightroom gebruikt. De totale belichting is iets verhoogd, de hoge lichten naar beneden gebracht en de belichting in de schaduwen verhoogd (illustratie 1). Verder zijn de kleurbalans, verzadiging en scherpte verbeterd en de ruis verminderd (illustratie 2). Ik deel mijn foto’s voornamelijk via Facebook www.facebook.com/kees.opstal. Mijn website www.kopstal.nl moet ik het komende jaar echt weer eens afstoffen.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: NEF
Bestandsgrootte: 27,2 MB
Datum en tijd: 14-06-2017 8:17
Belichting: 1/25 sec bij f 7.1
Belichtingsprogramma: M
Lichtgevoeligheid: ISO 1250
Brandpuntsafstand: 15 mm
Witbalans: Auto