Leestijd: 3 minuten

Duikplaats de Zeelandbrug staat bekend om zijn veelzijdigheid. Aan de vooravond van het WK Onderwaterfotografie 2015 ging René Weterings op verkenning bij deze bijzondere stek. Hij kwam verrassend veel leven tegen, zoals dodemansduimen, kleine grondeltjes, zeedonderpadden, alikruiken, paardenanemonen en schaalhoornen. ‘We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde en WK-waardige duik!’

Nog een paar weken en dan strijken de deelnemers van de WK onderwaterfotografie neer in Zeeland. De Zeelandbrug is een van de elf mogelijke wedstrijdlocaties die vooraf bekend zijn gemaakt. Uiteindelijk worden er vier plekken voor de wedstrijd aangewezen.

Veelzijdig

De Zeelandbrug staat bekend om zijn veelzijdigheid. Je duikt over de dijkwand met de steenstort en wat dieper kom je op de zandbodem. Natuurlijk zijn ook de eerste twee pijlers van de brug door duikers te bezoeken; vooral de eerste pijler is een druk bezocht stuk van deze duikstek. We zijn er op een rustige avond dus het lijkt ons een goed idee om daar weer eens te gaan kijken. Het is hoog water. Dat betekent dat we bij de oude instap het water in kunnen. Bij laag water gaat dat niet want dan liggen de grote gladde steenblokken bloot en is het risico op valpartijen te groot. Onderweg naar de pijler bestudeer ik alvast de stenen die ik tegenkom. Zoals altijd is er van alles op te vinden: kleine grondeltjes, krabbetjes en af en toe een jonge zeedonderpad. Onder een steen hangt een mooie witte dodemansduim met de poliepen wijd open. Dit prachtige dier heeft nog maar relatief kort geleden zijn herintreden gedaan in de Oosterschelde. Ik wring me in allerlei bochten om er een mooi plaatje van te kunnen maken. Dit valt niet echt mee, want meestal zitten de dodemansduimen op de meest onhandige plaatsen. Uiteindelijk staan er een paar poliepen in detail op. Pas als ik goed op mijn cameradisplay kijk, zie ik dat er ook een spookkreeftje in zit. Verderop zien we een zakpijp met twee harlekijnslakjes er op, pas na het nemen van enkele foto’s zie ik dat de slakken aan het paren zijn. Tevreden duik ik verder en ondertussen zie ik een van de staanders van de pijler opdoemen. Ik doe een rondje om deze staander en neus dan even tussen de staanders. Hier is de stroming altijd het minst voelbaar en het zicht vaak ook net een tikje beter. Op de bodem struin ik het mosseltapijt af naar bijzondere dingen. Er wandelen wat hooiwagenkrabben rond en ik ontdek twee kleine kokerwormen. Dit zijn toch wel een van mijn favoriete diertjes, hun prachtige waaier is erg fotogeniek!

 

Wedstrijdzone

We duiken verder en verlaten de pijler richting de duiktrap. We houden een vaste diepte aan van ongeveer acht meter en bekijken iedere steen die we tegenkomen. Het zicht werkt vandaag redelijk mee, dus we kunnen relaxt duiken en zien waar we naar toe gaan. Dat is vaak wel anders op deze stek. Straks mogen de WK-deelnemers hun kunsten hier misschien vertonen, onder andere in dit gebied ten westen van de pijler waar de wedstrijdzone is aangewezen. Deze zone loopt van iets oostelijk van de pijler tot een heel eind richting duikstek Halverwege, ruimte genoeg dus. Hoe het zicht tegen die tijd zal zijn is een wilde gok. Rond die tijd is het water alweer lekker aan het opwarmen en zijn er hopelijk weer sepia’s te vinden, maar dat gaat meestal niet gepaard met meters zicht. Daar hoef ik me nu niet druk om te maken en duik verder tot een brutale galathea kreeft me vanaf een steen aandachtig toekijkt. Het diertje lijkt niet onder de indruk van me te zijn en ik krijg warempel alle tijd om het te fotograferen. Meestal lukt dat niet en zijn ze een stuk schuwer.

 

In de holletjes onder de stenen zitten veel kreeften. Tijdens deze nachtduik komen ze  massaal uit hun schuilplaatsen om op jacht te gaan. Het valt op dat ze in diverse maten te vinden zijn, de WK-fotografen hebben genoeg kans om het thema “kreeft” tijdens de wedstrijd in te vullen. Toch zal dat nog niet meevallen, aangezien een kreeft zich overdag liever schuil houdt. De exemplaren die ik nu voorbij zie komen, zijn in ieder geval gewend aan flitslicht. Intussen geeft de manometer aan dat het tijd wordt om het water te verlaten, maar dat doe ik niet voordat ik de dijkbekleding op een meter diepte nog even bestudeer. Ook hier zit verrassend veel leven, zoals de bekende alikruiken, paardenanemonen en schaalhoornen. Na een dik uur komen we bij de trap boven water en kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde en WK-waardige duik!

  • Deze galathea lijkt niet onder de indruk.
  • De Zeelandbrug is een stek vol klein leven.
  • Dodemansduim met spookkreeftje.
  • Een kokerworm met zijn prachtige waaier.

Afgesloten

In verband met werk aan de dijk is de Zeelandbrug nu door de week afgesloten. Als de plek wordt aangewezen als wedstrijdlocatie dan is de duikplaats van 22 tot en met 24 mei 2015 niet toegankelijk voor andere duikers. Op 25 mei kan er nog worden gedoken, daarna is de duikplaats tot 1 november 2015 dicht.