Leestijd: 5 minuten

De Spiegelplas, liggend tussen Nigtevecht en Ankeveen, heeft veel wrakken. Als je ze in één duik combineert is hete een spel van zoeken en vinden met behulp van kompas, het volgen van dieptelijnen, ‘radarzicht’ en beschikbaar licht.

Totale duiktrip

Wrak 1

Vanaf het strand duurt de duik 60/70 minuten. Een 10 liter/200 bar duikfles is voor de meeste duikers voldoende. Zo niet, een stukje snorkelen kan geen kwaad. De afstanden tussen de wrakken blijven een verrassing. Ze komen meestal mysterieus uit de onderwatermist tevoorschijn. Waarom? Misschien is er sprake van een samenspel van licht, zicht, snelheid en het tijdstip van de duik. De totale afstand tussen wrak 1 en 7 is maximaal 100 meter. Maar… ze liggen niet in een rechte lijn!

 

Beste duiktijd

Het zicht in de Spiegelplas is wispelturig. Hoog zomer geeft meestal, zelfs met volle zon, niet het gewenste zicht. Dat wordt veroorzaakt door algenbloei en zwemmers bij het strand en de steiger. Die laatsten zorgen voor veel stof. In februari is het water het helderst: de algen zijn dood, het water is koud en zwemmers zijn er niet. De beste tijd om deze duik te doen! Als het dan ook nog windstil is en de zon schijnt, zijn de omstandigheden ideaal. Droogpakduiken dus. Vergeet niet te genieten van ieder wrak!

 

Wrak 2

Route

De wrakkenroute begint op de parkeerplaats bij Ballast Nedam (Googpad). Wandel in zo’n 15 minuten naar de tweede instap, bij het strandje, met de duikuitrusting op de rug. Neem in het midden van het strand de zwemtrap, recht tegenover de opening in de houten barrière. Loop het water in door die opening en sla direct daarna linksaf tot aan de natuurstenen pier. Met de rug naar de punt van de pier zet je de kompaskoers op de meest linker boom (145°) van de rij hoge bomen aan de overkant van de Spiegelplas. Loop in de richting van die meest linker boom en trek kort voor ‘de drop-off’ (borstdiepte) je vinnen aan. De drop-off gaat over in een geul. Volg die geul aan de rechterkant tot 14 meter diepte. Daar verschijnt het eerste wrak!

 

Wrak 1
Het stalen wrak

Wrak 3

Het uitzicht is donkerzwart. Op 14,5 meter ligt het stalen wrak, zonder schroef of scherpe boeg. De randen van het wrak, bezet met driehoeksmosselen, komen een beetje luguber lichtgevend uit het duister naar voren. Waarom staan er kunststof stoelen op het ‘zonnedek’? In het wrak wonen een paar forse schele possen, op het wrak aasgarnalen.

 

 

Wrak 2
Het duikplatform

Zwem parallel terug aan de heenweg over een rug van zand. Het stofspoor van de heenweg is vaak een goede geleide naar het platform op 9,5 meter diepte. Ontdek hier een gedeeltelijk ingestort duikplatform. Boven op het platform hangt vaak een snoekbaars, eronder mogelijk een snoek, maar soms ook slechts diffuus licht.

 

 

Wrak 4

Wrak 3
Het houten sloepwrak

Zwem haaks op de voorgaande zwemrichting en haaks van het platform om dit wrak te vinden. Zoek naar de 10,5 meter dieptelijn die je strak aanhoudt. De bodem is hier behoorlijk horizontaal: iets dieper of ondieper en je mist het houten sloepwrak! Het wrak heeft een schutkleur waardoor het op lijkt te gaan in de omgeving. Zwem het recht op zijn kiel staande wrak in het midden aan. Hier geen gitzwarte omgeving. Integendeel, de zandige bodem lijkt licht te weerkaatsen. In de kajuit van het wrak wonen schele possen, baarzen en aasgarnalen, soms ook een polsdikke paling. Zoek vanaf de hek, lichtelijk schuin over bakboord, naar de 9,5 meter dieptelijn en volg die over de vrijwel horizontale vlakte naar het volgende wrak.

 

 

Wrak 4
Het Polyester zeilbootwrak

Wrak 5

Zwem het zeilbootwrak The Logos, dat scheef over bakboord ligt, schuin op de hek aan. Helaas vernielen andere duikers zichtbaar het wrak. Ga bij de hek over bakboord diagonaal de diepte in naar de betonnen heipalen.

 

 

Wrak 5
De betonnen heipalen

Weer geen echt wrak. Op 10 meter diepte bevindt zich een mikado-hoop van betonnen heipalen. De heipalen zijn hier ooit verloren door Ballast Nedam toen er oeverversterkingen aangelegd moesten worden. Tussen de palen huizen grondels, schele possen en mogelijk een enkele snoek. Zwem over stuurboord diagonaal naar boven, naar je zesde bestemming.

 

Wrak 6

Wrak(je) 6
De stalen roeivlet

Op 5 meter diepte staat, onder een hoek van 45 graden, een stalen roeivlet.  Zwem vanaf dat miniwrak op 3-5 meter parallel aan de kant verder naar je volgende stop.

 

 

Wrak 7
Het zolderschuitwrak

Wrak 7

Met dit schip werden de eerder bekeken heipalen naar hun stortplaats vervoerd. De schuit kapseisde, verloor de heipalen, en ligt nu ondersteboven op 3 meter diepte. In de zomer is het begroeid met fonteinkruid, dat een schuilplaats biedt aan scholen jonge baars en soms een snoek.

Tijd om terug te gaan. Zwem op zes meter diepte, met soms een vluchtende wolhandkrab over de bodem, naar je een-na-laatste ‘wrakje’.

 

 

Wrak 8
De boomstronk

Wrak 8

Hier bevindt zich een twee meter hoge rechtopstaande boomstronk, met tussen de wortels soms een wolhandkrab en in ieder geval veel grondels. Het is een ijkpunt op de terugweg.

 

 

Wrak 9
De Ford Escort

Wrak 9

Het laatste wrak op de route, daar ooit neergelegd door de brandweer. De uitstapsteiger is vlakbij.