Leestijd: 3 minuten

De Oosterschelde zit vol verrassingen. Zoals een zeepaard-paartje.

Het is vrijdagmiddag. Mijn duikspullen liggen al de hele dag in de auto, klaar voor actie. Eindelijk is het werk gedaan en kan ik richting Zeeland. Vandaag is mijn missie om een zeepaardje te vinden in de Oosterschelde. De laatste keer dat ik een zeepaardje vond, was in oktober 2019. Op social media zie ik al een tijdje berichten verschijnen over zeepaardjes en ik wil het ook weer eens proberen.

 

Het is vandaag niet druk op de duikstek, heerlijk vind ik dat. Op de parkeerplaats spreek ik een goede bekende die mij vertelt dat het zicht niet veel soeps is. Stof en algenbloei zijn het resultaat van een warme week. In het ondiepe deel is het zicht erg slecht en het water voelt ook bijna vies warm aan. Maar dan! Al na een paar minuten vind ik een zeepaardje op een van de bamboestokken. Het prachtige kleine visje is maar een pink groot, het tere staartje is rond de bamboestok gekruld. Het scheelde niet veel of ik had dit kleintje compleet gemist.

 

Foto: Rob Aarsen

 

Wegdraaien

Ik neem mijn tijd om het diertje goed te bekijken zonder meteen los te gaan met mijn camera. Pas daarna probeer ik om een leuk plaatje te maken. Dat valt nog niet mee: het zeepaardje is zich duidelijk bewust van mijn aanwezigheid en draait continu van mij weg. In dit soort situaties is het een kwestie van je moment kiezen en niet zomaar in het wilde weg foto’s te blijven maken. Na een aantal geslaagde foto’s besluit ik een rondje langs de diverse bamboestokken te maken, want ik heb gehoord dat er twee zeepaardjes zijn. Dat geluk heb ik vandaag niet, dus ik draai weer om richting het zeepaardje en zie dat het een bamboestok is opgeschoven. Tevreden met de serie foto’s besluit ik een tweede duik met de macrolens te maken. Een kans als deze moet je met beide handen aangrijpen.

 

Tijdens de tweede duik zie ik dat het zeepaardje weer is verhuisd naar een andere bamboestok. Plots zie ik het diertje heel sierlijk van stok naar stok zwemmen. Wat gaaf! Hier kan ik echt van genieten, ondanks het afgenomen zicht door afgaand water. Het kost veel geduld om mijn momenten af te wachten. Ik heb graag dat het zeepaardje naar de lens kijkt. Dat betekent: geduldig afwachten. Geduld is de sleutel tot succes bij het fotograferen van zeepaardjes.

 

Drie zeepaardjes

2021 was een goed jaar voor zeepaardjes. Op social media verschijnen berichten over waarnemingen op diverse duikstekken in de Oosterschelde. Concrete plaatsen worden niet genoemd ter voorkoming van drukte. De tamtam werkt goed en al snel weet ik waar ik moet zijn voor wel drie zeepaardjes op een duikstek. Een vrije vrijdag lijkt mij de beste keuze om maximaal van het goede weer én de drie zeepaardjes te genieten. Met de goede instructies in mijn hoofd daal ik weer af in de Oosterschelde en ga gericht op zoek. Het is hoog water en ik moet op een diepte zijn van ongeveer twaalf meter. Het zicht werkt vandaag mee, al snel vind ik de bewuste plek met een prachtig klein zeepaardje op een bamboestok. Het prachtige diertje poseert goed, ik wacht het juiste moment steeds af. Het laatste deel van de duik besteed ik aan het zoeken naar de tweede plek met de twee zeepaardjes. Het geluk is aan mijn zijde, ik vind ze vrij snel. Mijn lucht is echter ver op, dus ik plan een tweede duik.

 

Deze tweede duik staat volledig in het teken van het paartje. Het mannetje en vrouwtje zijn heel erg geïnteresseerd in elkaar en zoeken elkaar regelmatig op. Ik krijg de kans van mijn leven, het vastleggen van een paartje zeepaardjes. Hoe gaaf is dat? Het valt niet mee om de juiste timing te vinden en mijn lenskeuze is verre van ideaal voor deze onverwachte show. Maar ik ben niet voor een gat te vangen, ik word erg blij van het resultaat. Na deze duiken in 2021 kan ik met recht zeggen dat de Oosterschelde altijd verrassingen heeft. Tevreden rijd ik naar huis, de ondergaande zon straalt zijn laatste warmte op mijn gezicht. Het was een heerlijke dag in Nationaal Park Oosterschelde.

 

  • Geduld is de sleutel tot succes bij het fotograferen van zeepaardjes.
  • Geduld is de sleutel tot succes bij het fotograferen van zeepaardjes.
  • Geduld is de sleutel tot succes bij het fotograferen van zeepaardjes.
  • Geduld is de sleutel tot succes bij het fotograferen van zeepaardjes.
  • Geduld is de sleutel tot succes bij het fotograferen van zeepaardjes.