Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. Fotograaf Marleen Baas legt uit hoe haar beeld van een school vissen met haar buddy als model op de achtergrond tot stand is gekomen.

Locatie

De foto is gemaakt bij de Saltpier op Bonaire. Ik was er sinds de jaren ‘90 niet meer geweest, maar afgelopen najaar dook eindelijk weer eens op Bonaire. Heerlijk om zelfstandig met eigen auto op pad te gaan naar de verschillende duikstekken. Een van de duikstekken waar ik erg graag wilde duiken was de Saltpier. Bij mijn voorbereiding had ik mooie foto’s gezien op de sociale media die gemaakt waren op deze duikplaats. De hele week lag er een schip zout te laden en was duiken niet toegestaan. Maar de laatste dagen van de vakantie hadden we geluk. Het schip was weg en de weersomstandigheden waren uitstekend.

 

Camera

De foto is gemaakt met een Nikon D500 in een Ikelitehuis. Ik had een Tokina 10-17mm fish-eye lens gemonteerd. De belichting van de voorgrond deed ik met twee Sea&Sea YS-D3 flitsers met dome diffusers.

 

Aanpak

Een school vissen fotograferen is altijd lastig omdat ze vaak van je wegzwemmen. Hierdoor is de kans groot alleen staarten in beeld te krijgen.
Deze school zag ik van afstand hangen onder de steigerpalen. Ik heb mijn buddy ‘gevraagd’ te blijven hangen en zelf ben ik als een speer met een ruime boog om de school heen gezwommen. Vervolgens heb ik mijn buddy dichterbij laten komen, waardoor de school mijn kant op werd gedreven. Ik was hierdoor in staat de vissen frontaal op de plaat te zetten.

 

Stand flitsers

De flitsers stonden links en rechts achter de dome poort. Hierbij had ik de flitsers iets naar buiten gericht.

 

Nabewerking

Ik maak altijd alle foto’s in RAW. In de RAW-converter van Photoshop pas ik zaken als witbalans, contrast en verzadiging aan. Ook verscherp ik de foto iets. Zeer storende stofjes haal ik weg met de kloon stempel of met het ‘snel retoucheren’- gereedschap. Daarna sla ik de foto op als een JPEG-bestand.

 

EXIF data

Bestandstype: JPEG
Bestandsgrootte: 13,6 MB
Datum en tijd: 09-10-2023
Belichting:1/250 seconden met f13
Belichtingsprogramma: handmatig
Lichtgevoeligheid: iso 400
Brandpuntsafstand: 13mm
Witbalans: handmatig 5500 Kelvin